abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Tehvid Huzejrovic (51) kwam in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 aug...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Overpeinzing

Geloof en hersenen

Door de Stellingwerver kerkgemeenschap op woensdag 4 juli 2018 09:00
  • ignore touch

    © Jan Koops

mail pinterest

Zondagavond was hersenwetenschapper Erik Scherder in Adieu God. Hij was vaak te gast bij De Wereld Draait Door.

Een vrolijke en aimabele man die de kunst verstaat om de ingewikkelde werking van de hersenen voor leken te verduidelijken. Hij slaagt er in om, met een model van de hersenen in zijn hand, een enthousiasmerende presentatiestijl te koppelen aan een ijzersterke inhoud.

Erik Scherder heeft (nog) niet ‘Adieu God’ gezegd; integendeel, als er moeilijke momenten zijn dan bidt hij wel eens een schietgebedje en doet aan God beloften voor als het gebed wordt verhoord. Dat hij dan die beloften wel eens niet nakomt, doet niets af aan zijn schoorvoetende bekentenis dat hij wel eens bidt.

Thijs van den Brink legde een persoonlijke ervaring op tafel. Toen hij als twintigjarige eens geopereerd moest worden en had gebeden zag hij even later een helder licht en sliep hij perfect. Thijs wil dit graag zien als iets dat zich buiten zijn brein om afspeelde. De reactie van Scherder was prachtig maar voor Thijs ontnuchterend: ‘Het is toch fantastisch dat op zo’n moment jouw brein in staat is jou dat beeld te geven.’ De reactie van Thijs: ‘Nee, dit was niet mijn brein. dit was God!’
Scherder: ‘Ja, maar het feit dat jij denkt dat het God is, dat is het bijzondere aan de hersenfunctie.’ Thijs wil echter de erkenning dat zijn ervaring hem van buiten is aangereikt, van God.
‘Waarom’, zo zegt Scherder dan, ‘waarom mag het niet zo zijn dat jouw brein zo fenomenaal is, dat het op het moment suprême jou dat beeld heeft gegeven om jou tot rust te brengen. Het is toch ongelofelijk (sic!) dat het orgaan jou op zo’n moeilijk moment helpt om tot rust te komen!’

Thijs had toen het volgende kunnen zeggen: Alle ervaringen lopen via de hersenen! Kou, hitte, pijn, strelingen en zo, het zijn processen van buiten, die de hersenen passeren en ons dan de ervaring van kou, hitte, pijn en dergelijke bezorgen. En wat het geloof betreft: het overtuigt mensen van de waarheid van wat ze niet zien. Er is namelijk meer tussen hemel en aarde.

Jan Koops