abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
De verzengende zomer en het warme najaar zullen velen bij het terugblikk...
NiekHoort

Waarzeggen: wat heeft 2019 voor de Stellingwerven in petto?

Door Niek van der Oord op dinsdag 1 januari 2019 12:05
  • ignore touch

    Waarzegger kijkt in de bol. © Pixabay

mail pinterest

Omdat het vorig jaar erg werd gewaardeerd en veel reacties opleverde, voorspel ik opnieuw wat het komende jaar voor de Stellingwerven in petto heeft.

In Ooststellingwerf wordt de laatste nieuwjaarsreceptie gehouden. Burgemeester Oosterman heeft nu 14x een nieuwjaarstoespraak gehouden en vindt dat hij het daar als groot Cruijff-fan bij moet laten. Bovendien ziet hij dat zijn collega Van de Nadort in Weststellingwerf er goed aan heeft gedaan de receptie te schrappen.

Gemeente doet schot in de roos

Het evenement dat de gemeente Weststellingwerf als alternatief organiseert trekt duizenden burgers, die enthousiast ontdekken wat gemeentemedewerkers zoal in het gemeentehuis en op de gemeentewerf doen. Vooral de constatering dat ze ook ’s morgens hard werken is voor de bezoekers een openbaring.

Oplossing voor de Prikkedam

De bestuurders hebben weer hun handen vol aan ingewikkelde dossiers. In Ooststellingwerf is het notabene een in Weststellingwerf woonachtige wethouder die de oplossing aandraagt voor het Prikkedam-dossier. Om de al jaren agerende buurtbewoner(s) ter wille te zijn, laat hij het motorcircuit ondergronds aanleggen. Er komen twee tunnels, met bochten, parallel naast elkaar te liggen. Een buis voldoet aan de eisen voor Formule 1 races, zodat niet Zandvoort of Assen, maar Makkinga vanaf 2020 jaarlijks Max Verstappen en collega’s zal begroeten.

Het kostbare project is uitvoerbaar dankzij fikse subsidies van het ministerie van VWS, diverse multinationals, de provincie, de gemeente Ooststellingwerf en de Europese unie. In het drukke Zandvoort was de bereikbaarheid van het circuit een groot probleem. Omdat hier nooit een file staat, omarmen alle partijen de plannen in Makkinga van harte. Ook de gemeente Heerenveen draagt bij. Door de komst van het circuit kan daar nu een groot Van der Valk hotel verrijzen, zonder dat het Van der Valk-hotel in Wolvega daar nadeel van heeft.

Het Art-hotel krijgt permanent karakter

Het Art-hotel in Oosterwolde profiteert eveneens van de ontwikkelingen. Het zou alleen tijdens het culturele hoofdstad-jaar functioneren, maar het krijgt nu een permanent karakter. De komst van een F1-race levert naar schatting miljoenen euro’s extra op aan winst en salarissen voor Stellingwerfse bedrijven.

Weststellingwerf kijkt met enige afgunst naar de ontwikkeling van het Prikkedam-circuit en komt zelf ook met een ambitieus plan. Om de problemen rond Lelystad Airport te verlichten, wil het college net buiten Wolvega een dependance van het vliegveld Lelystad inrichten. De gemeentetoren krijgt er een verdieping bij, waar de verkeerstoren komt. De actiegroep tegen laagvliegen is niet blij. Dat deert de pret voor de ambitieuze plannenmakers niet.

Film in het Guiness Book of Records

Maar ook op meer bescheiden niveau gebeurt er weer genoeg. De Stellingwerfse film ‘Daor klept de klokke weer’ krijgt een vermelding in het Guinness Book of Records: de meest uitgestelde première.

Expositie niet bestaande motoren

Aangezien de Vogelhut voor niet-bestaande vogels in Spanga een succes is, wordt op die gedachte voort geborduurd. In Wolvega komt een showroom waar wereldberoemde ontwerpers tekeningen van niet bestaande motoren exposeren. De gemeente beleeft een déjà vu- gevoel, ook al omdat er dit jaar rond Johannes Wardenier een voorstelling wordt opgevoerd.

Boer Remco uit Fochteloo volgt boer Tom op bij het populaire TV-programma Eigenhuis & Tuin.

En deze krant verschijnt vanaf maart op donderdagmorgen.