abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Overpeinzing

Noem het goede

Door de Stellingwerver kerkgemeenschap op Wednesday 30 January 2019 09:00
  • ignore touch

    Wieger Baas, Predikant Protestantse Gemeente i.w. Donkerbroek-Haule. © NDC mediagroep

mail pinterest

Vanavond keek ik naar DWDD. Deze vraag kwam even langs: ”Waarom vertellen we zo graag de narigheid door en zwijgen we over het goede dat de ene voor de ander doet?”

Via via krijg ik wel eens van die mooie verhaaltjes die me altijd bij blijven. Zo ook deze:
“Een verhaal vertelt over twee vrienden die door de woestijn liepen. Op een moment tijdens de reis kregen ze ruzie en de ene vriend sloeg de ander in het gezicht. Degene die geslagen werd, was gekwetst, maar zonder iets te zeggen, schreef hij in het zand: “Vandaag sloeg mijn beste vriend mij in het gezicht.”

Zij liepen verder totdat zij een oase vonden, waar zij besloten een bad te nemen. Degene die was geslagen, raakte vast in de modder en dreigde te verdrinken, maar de vriend redde hem. Nadat hij was bijgekomen, schreef hij op een steen: “Vandaag redde mijn beste vriend mijn leven”.

De vriend die had geslagen en zijn beste vriend had gered, vroeg hem: “Nadat ik je had geslagen, schreef je in het zand en nu schrijf je op een steen. Waarom?”

De andere vriend antwoordde: “Als iemand ons pijn doet, moeten we het in zand schrijven waar de wind van vergeving het kan uitwissen. Maar als iemand iets goeds doet voor ons, moeten we het in steen graveren, waar geen wind het ooit kan uitwissen. “Leer om je pijn in het zand te schrijven en om je goede ervaringen in steen te graveren”.

Het is al weer jaren geleden dat ik dit eenvoudige verhaaltje eens onder ogen kreeg. En vanavond moest ik er zo maar weer aan terug denken.

In DWDD werd benoemd dat we het negatieve nieuws heel gauw rond strooien en delen. Neem nou het voorval in Spijkenisse. Het aftuigen van deze knul van 14 brengt heel wat tongen in beweging. En dat is heel goed voorstelbaar. Het raakt ons.

Waarom benoemen we het goede wat de één aan de ander doet niet veel vaker met nadruk. Zoiets als: “Behandel de ander zoals jij zelf ook behandeld wilt worden”.

Wieger Baas, Protestantse Gemeente Donkerbroek-Haule