abonneer nu
dossiers
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Veel scholen zijn hun oorspronkelijke bestemming kwijt. Wat gebeurt er nu?
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Overpeinzing

Taal is krachtig

Door de Stellingwerver kerkgemeenschap op woensdag 13 maart 2019 09:00
  • ignore touch

    Harry Euving, Evangelische Gemeente Oosterwolde. © NDC mediagroep

mail pinterest

Woorden zijn zomaar gezegd en kunnen niet weer ingeslikt worden. Vaak hebben ze meer effect dan we denken. Soms willen we dat.

Toen ik in 2007 terug kwam in Nederland was ik verrast door het taalgebruik. De verloedering had in 25 jaar behoorlijk toegeslagen lijkt het. Regelmatig hoor ik het “Gvd” om me heen. En dan vraag ik me af: “weet je wel wat je zegt”? Nog meer vraag ik me af waarom deze term te pas en te onpas, veel meer het laatste, wordt geuit. Waarom zou je aan God vragen om je te verdoemen? Want dat is de betekenis van de term. “God verdoem mij”. Dat roept een akelig, negatief beeld op. We willen toch allemaal het beste voor onszelf. Nu heeft iedereen de vrijheid om te geloven, of niet, wat ie wil. “Ach, ik bedoel er niks mee en ik geloof niet dat er een God bestaat. ” hoor ik wel eens. Maar stel je nou eens voor dat God wel bestaat. Dat ie je wel hoort. Stel je voor dat die God uiteindelijk dan maar ‘toegeeft’ aan het verzoek. Dat zou toch erg onaangenaam zijn. Jezus Christus zei: “ik ben de weg, de waarheid en het leven”. De weg naar het tegenovergestelde van verdoemenis. Zijn naam, Jezus, hoor ik ook vaak om me heen. Als krachtterm, om iets vervelends te benadrukken. Waarom altijd zijn naam? Er zijn zoveel religieuze leiders geweest. Waarom wordt de naam van Jezus regelmatig door het slijk gehaald en andere namen niet? Omdat christenen Jezus’ voorbeeld willen volgen en hierom geen ‘represaillemaatregelen’ treffen? Is dat het? Gelukkig komt de discussie over het taalgebruik in Nederland in de media weer op gang. En misschien gaat de media zelf ook in de spiegel kijken. Want de onnodige krachttermen vliegen tegenwoordig ook in de talkshows rijkelijk over de tafel.

Ik probeer de woorden van de bijbel te volgen. In de brief aan de Efeziërs staat;  “Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goeddoen aan wie ze hoort.” Ook dat is krachtig.

Harry Euving, Evangelische Gemeente Oosterwolde