abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Voor verslaggever Cindy Grootenhuis is eigen haard goud waard. Ze pieker...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Dorpen

Appelscha nu echt het mooiste stukje Nederland

Geplaatst op dinsdag 17 juli 2007 16:39
mail

APPELSCHA – Het is nu officieel, het mooiste stukje van Nederland ligt bij Appelscha. HP/De Tijd liet duizenden mensen hun favoriete landschap samenstellen en wetenschappers zochten er de locaties bij. Oude Willem, vlak onder Appelscha, staat op één.

Het onderzoek bevestigt eerdere resultaten van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra. Ruim 10.000 mensen hebben in dit onderzoek via de website www.daarmoetikzijn.nl hun ideale landschap samengesteld. Ook hier kwam het gebied rond Appelscha als winnaar uit de bus. Het onderzoek van Alterra richt zich op de gemiddelde smaak, en die blijkt vooral gelegen in afwisseling. Onderzoeker Martin Goossen: "Ik dacht zelf ook: hè, omgeving Appelscha? Maar mensen willen afwisseling. En dat is daar te vinden." Door eerst de landschapsvoorkeuren te vragen en er daarna pas de locaties bij te zoeken, ontstaat een volledig beeld. Dat kan nooit wanneer je de mening van een individu vraagt. Niemand is immers op alle plekken in Nederland geweest. De top-vijf is niet de top-vijf van de toeristenindustrie, niet van een panel van kenners en niet van HP/De Tijd: het is de top-vijf van alle Nederlanders. De uitslag: 1. Rond Appelscha; 2. Rond Dwingeloo; 3. De Weerribben; 4. Rond de Harskamp op de Veluwe; 5. Terschelling. Bij de VVV in Appelscha zijn ze niet echt verrast met de uitslag, die onofficieel ongeveer een half jaar geleden al bekend was. "Het is hier gewoon mooi". De verwachting is dat de uitverkiezing zeker wat extra toeristen naar Appelscha zal trekken, al is nog niet te merken dat het daardoor echt storm loopt.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.