abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij een boerderij aan het Buterheideveld in Makkinga zijn op woensdag 19...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Het Ecomunitypark is een concept voor de huisvesting van bedrijven en ke...
Dorpen

Kleindieren spelen hoofdrol in de revue van It Knyntsje

Geplaatst op woensdag 11 januari 2017 08:51
  • Voorzitter Sytze Luchtenveld. © Rens Hooyenga

pinterestmail

Haulerwijk - Het was vrijdag 6 januari precies 75 jaar geleden dat kleindierenfokvereniging (destijds heette het nog konijnenfokvereniging) It Knyntsje in Haulerwijk werd opgericht.

In 1942 was het, vanwege de oorlog, moeilijk om aan veevoerbonnen te komen. Die kreeg je alleen als je lid was van een vereniging. Kleindierenverenigingen schoten in die tijd dan ook als paddenstoelen uit de grond.

Bloeiend

Niet al die verenigingen hebben het zo lang volgehouden, maar It Knyntsje is een bloeiende vereniging met ongeveer twintig leden. Daarmee is It Knyntsje een van de grootste verenigingen in de omgeving. Veel clubs hebben door vergrijzing van de leden of door ziektes, zoals de vogelgriep - die het houden van de dieren bemoeilijkt door allerlei regels en soms dure behandelingen - moeite om het hoofd boven water te houden. Zo is de vereniging in Norg inmiddels opgedoekt. Een aantal leden hebben zich bij Haulerwijk aangesloten.

Kippen en konijnen

De hobbyisten van It Knyntsje fokken met hun konijnen en kippen om zo fraai mogelijke exemplaren te krijgen, waarmee ze goeie sier proberen te maken op tentoonstellingen. Voorzitter Sytze Luchtenveld vertelt: ‘Zelf organiseren wij ieder jaar een clubtentoonstelling en een jongdierendag. Op de jongdierendag, in september, nodigen wij onze leden uit om hun jong gefokte dieren te laten keuren door een keurmeester.’ Door die keuring krijgen de fokkers dan al een goed beeld van wat zij in huis hebben. Vervolgens is er in november de clubshow, in dorpshuis De Enter. Die duurt drie dagen. De fokkers van It Knyntsje stellen dan hun mooiste dieren tentoon. Voorafgaande aan de show worden de dieren gekeurd en worden er punten gegeven, zodat het publiek meteen kan zien wie de mooiste dieren heeft gefokt. ‘De dagen worden altijd goed bezocht, waar wij als vereniging natuurlijk erg blij mee zijn’, zegt Luchtenveld.

Knynerevue

Speciaal voor het jubileum heeft Tjitske van der Meulen van toneelvereniging Frysk en Frij Haulerwijk een revue over de kleindierenvereniging geschreven. Voor het stuk ‘Knynerevu’ heeft zij heel wat gesprekken met (oud)bestuursleden gevoerd en zijn de notulenboeken uit het archief grondig doorgespit. Daaruit kon ruim voldoende materiaal stof worden gehaald voor een avond vol sketches over de vaak grappige en curieuze gebeurtenissen van de fokvereniging. De revue beschrijft de geschiedenis van It Knyntsje vanaf 1942 tot nu. Zo komt de oprichting van It Knyntsje in een kippenhok aan bod, maar ook een wel heel bijzondere manier van het vervoeren van uit te broeden eieren, de theorie van het konijnenfokken, de keuringen en shows en het wel en wee van het bestuur. En waar berg je de opbrengst van de verloting veilig op? Al met al een mooi overzicht van 75 jaar It Knyntsje.

Jubileumviering

De revue wordt op zaterdag 28 januari en 4 februari opgevoerd. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij stoffeerderij Visser in Haulerwijk. De première op vrijdag 27 januari is voorbehouden aan de (oud-)leden en sponsoren van de vereniging. Luchtenveld: ‘Ik heb het nog niet in zijn geheel gezien, maar het belooft een mooi stuk te worden.’ Een ieder die belangstelling heeft voor de vereniging of een avondje wil lachen, is uitgenodigd. Ook dit jaar wordt er een jubileum-clubshow georganiseerd. Die wordt in november, samen met de kleindierenvereniging van Oosterwolde, gehouden in tuincentrum Radder in Waskemeer.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.