abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij een boerderij aan het Buterheideveld in Makkinga zijn op woensdag 19...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Het Ecomunitypark is een concept voor de huisvesting van bedrijven en ke...
Dorpen

De toekomst van de nieuwjaarsduik in Appelscha is ongewis

Geplaatst op woensdag 11 januari 2017 17:47
  • © Henk Vondeling

pinterestmail

Appelscha - Frenno de Haan van Le Coq in Appelscha organiseerde vijf keer de nieuwjaarsduik in het Aekingameer. Of er een zesde keer komt, is onduidelijk.

Frenno de Haan, jij organiseerde toch altijd een nieuwjaarsduik?
Nou, zeker niet altijd. Wij hebben het nu in totaal het vijf keer georganiseerd. De eerste keer was in 2011 en de laatste was vorig jaar. We hebben er vaak van genoten. En dan na afloop gingen we met z’n allen even wat lekker warms drinken in Le Coq.

Waarom besloten jullie het dit jaar niet te organiseren?
Door de tegenvallende deelname zijn we steeds met een kleiner groepje naar het Canadameer afgereisd voor een nieuwjaarsduik. Dit jaar was de groep te klein geworden en dus zijn we gestopt. Erg jammer, maar het is niet anders. Er moet wel animo zijn.

Gestopt, compleet gestopt?
Ja, gestopt. De eerste keer was het erg koud en moesten we met een bijl het ijs kapot bikken, voordat we in het water konden duiken. Dat heeft natuurlijk wel wat. Dat maakt het extra leuk. De laatste jaren is het elf graden en veel minder spectaculair. De eerste editie doken er tientallen mensen met ons mee, waaronder een judogroep en veel leden van Stânfries. Er stonden zelfs tientallen mensen als toeschouwer op het ijs. Dat was leuk.

Dus jullie organiseren het nooit weer?
Ik weet het niet. Het was altijd erg gezellig, maar je gaat het niet voor een enkele nieuwjaarsduiker organiseren. Ik vind het wel jammer. Misschien dat we het in de toekomst weer oppakken. Misschien als het tijdens nieuwjaarsdag weer min tien graden is, hebben we weer een mooi aantal duikers. Ik denk dat het een beetje van de weergoden afhangt.

Gaan jullie het volgend jaar weer organiseren of mensen polsen?
Haha, wie weet. We zullen natuurlijk weer mensen gaan polsen, maar ze moeten er natuurlijk wel zin in hebben. Wij zijn helemaal afhankelijk van de animo. Als die er niet is, kunnen we doen wat we willen, maar dan duiken we misschien alsnog alleen het koude meer in. Koud is het wel. Maar het ijs maakt het natuurlijk extra spannend. Het ligt aan de animo. We zullen zien of we het weer voor elkaar kunnen krijgen. Wij hebben er wel zin in. Hopelijk Appelscha ook weer.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.