abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018. Re...
In 2017 bestond de gemeente Ooststellingwerf 500 jaar. Dit is in alle de...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Dorpen

Fochteloo brengt historie in beeld

Geplaatst op donderdag 20 april 2017 16:32
  • Jan Koops geeft Maarten Jeronimus uitleg over een pas gerestaureerd grafmonument op de oude begraafplaats in Fochteloo. © FotoTekst.nl / Anita Boel

pinterestmail

Fochteloo - De oude toegangsweg naar Oosterwolde, het Oerbos, het voormalige boterfabriekje (nu kapelletje), kamp Ybenheer en de oude begraafplaats, het zijn allemaal bijzondere historische plekken in Fochteloo.

De meeste mensen weten er weinig van. Om daar verandering in te brengen is door Dorpsbelang Fochteloo het project ‘Kwaliteitstoerisme in Fochteloo’ opgezet.

'Ontbreekt aan informatie'

Aanleiding is een initiatief van de Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde & Fochteloo (SBOF). ‘Bij de ingang van het kerkhof kom ik regelmatig in gesprek met mensen die daar even stoppen om te kijken’, vertelt Jan Koops, voorzitter van de SBOF. ‘Ze blijken zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van het kerkhof, maar het ontbreekt op deze plek aan informatie.’

Project met Dorpsbelang

Bij de twee ingangen van het dorp zijn weliswaar oude borden met wat informatie over Fochteloo te vinden, maar die zijn redelijk gedateerd en er staat beperkt informatie op. ‘Ons bestuur heeft daarom besloten om in een nieuw informatiepaneel te investeren die op het oude kerkhof komt te staan.’ Inmiddels is dat een gezamenlijk project geworden met Dorpsbelang.

Grafdelver knapt monumenten op

Het informatiepaneel wordt zaterdag 22 april onthuld. Belangstellenden zijn vanaf 13.45 uur welkom in het plaatselijke dorpshuis. ‘We geven uitleg over het initiatief en gaan daarna het informatiepaneel onthullen.’ Koops geeft tevens een rondleiding over het kerkhof. ‘Gerdo Heite, onze grafdelver in Oosterwolde, heeft alle 53 grafmonumenten prachtig opgeknapt. Ook wordt er een nieuw bankje geplaatst.’ Anderhalf jaar geleden werd ook al de bijbehorende klokkenstoel volledig gerestaureerd. ‘Nu alles klaar is, willen we het graag aan de mensen presenteren.’

Wandel- en fietsroutes

De realisatie van het informatiepaneel is tot stand gekomen in nauw overleg met Dorpsbelang Fochteloo. ‘In het kader van 500 jaar Ooststellingwerf zochten wij naar een activiteit die een permanent karakter heeft’, vertelt Maarten Jeronimus, voorzitter van de dorpsvereniging. ‘De Stichting Begraafplaatsen bracht ons op het spoor van het project ‘Kwaliteitstoerisme in Fochteloo’.

Financieel haalbaar

Het plaatsen van een informatiepaneel blijft niet beperkt tot het oude kerkhof. Op meerdere belangrijke historische plekken komen borden te staan. Tevens worden twee wandelroutes en een fietsroute gerealiseerd die de toeristen langs deze locaties  gaan leiden. ‘We denken aan tien panelen in totaal, maar het is nog even bezien of dit financieel haalbaar is’, aldus Jeronimus. Aan de panelen en de routes wordt een informatieboekje gekoppeld.

Kamp Ybenheer ontsluiten

Via ‘500 jaar Ooststellingwerf’ is inmiddels een subsidiebedrag van 8000 euro beschikbaar voor het project. Er loopt nog een aanvraag voor 21.000 euro via het Fonds Ooststellingwerf. ‘Hiermee willen we kamp Ybenheer gaan ontsluiten.’ Het idee is om een avonturenpad in het kamp aan te leggen. ‘Natuurmonumenten is in ieder geval erg enthousiast en wil, evenals zorgboerderij de Geitenmeijerij uit Fochteloo, graag medewerking verlenen. Hoe een en ander precies ingevuld gaat worden, hangt af van de financiën en moet nog verder worden uitgewerkt.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.