abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Op woensdag 9 januari wordt de 51-jarige Henk Eker uit Oosterwolde bij e...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Dorpen

Park ‘De Hildenberg’ legt zich niet neer bij komst zonnepanelen

Geplaatst op donderdag 20 april 2017 20:24
  • © Archieffoto Boom uitgevers Nieuwsmedia

pinterestmail

Appelscha - De Vereniging Villa-eigenaren ‘De Hildenberg’ in Appelscha blijft mordicus tegen de plannen voor een veld met zonnepanelen naast het park.

Dat maakte woordvoerder Roelof Berga als inspreker de raad donderdagavond duidelijk. ‘Appelscha moet groen blijven, dit was bedoeld als recreatiegebied, dit kan niet de bedoeling zijn.’ De vereniging vreest voor de gevolgen van een grootschalig zonnepanelenpark ‘met een zeer industriële uitstraling.'

'Grote invloed op leefbaarheid'

Volgens de vereniging zullen mensen daardoor afzien van een boeking. ‘De wijziging van bestemming van het Appelscha Hoog gebied is dan ook van grote invloed op de leefbaarheid en de verhuurbaarheid en derhalve ook van de huuropbrengst en de waarde van de villa’s.’ De PvdA vermoedt dat dit veld leidt tot een planschadeclaim. Of dat uit te betalen bedrag dan financieel opweegt tegen de opbrengst van de panelen is nog onduidelijk. Het moet dan volgens de PvdA, gesteund door diverse fracties, betaald worden uit de algemene middelen, zodat de opbrengst ten goede blijft komen van de dorpen.

Hoge aardenwal

Volgens PvdA-er Jelke Nijboer is een goede landschappelijke inpassing ‘een must’, daar moeten omwonenden zich dan ook in kunnen vinden. Dat zou dan volgens de ChristenUnie een hoge aardenwal moeten zijn van veertig meter breed.

Profiteren van opgewekte stroom

Het bedrijf GroenLeven bood donderdag nog wel aan om in ieder geval de bewoners van het park ‘De Hildenberg’ te laten profiteren van de opgewekte stroom. Zo’n afspraak is nu ook gemaakt voor het park bij Haulerwijk. Niet alleen komen de panelen lager te staan, maar er komt ook bij hoge uitzondering een tweede stroomaansluiting, zodat burgers kunnen meeprofiteren. Daarmee lijken de bezwaren daar nu wel weggenomen te zijn.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.