abonneer nu
dossiers
De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018. Re...
Op woensdag 9 januari wordt de 51-jarige Henk Eker uit Oosterwolde bij e...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Dorpen

Centrum voor Prentkunst mag zich museum noemen

Geplaatst op woensdag 11 oktober 2017 08:05
 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

 • © Kees de Jong

pinterestmail

Fochteloo - Tijdens de drukbezochte derde editie van de Dag van de Prentkunst in Fochteloo ontving eigenaar stichting Nobilis goed nieuws.

Voor de schenking van tekeningen en beelden van de Drachtster beeldhouwer Anne Woudwijk (rechts), maakte voorzitter Remco Heite bekend dat het centrum is toegelaten als aspirant-lid van de Museumfederatie Fryslân. Als verrassing was Mirjam Pragt, directeur van die federatie, aanwezig om het bestuur en vrijwilligers van Nobilis te feliciteren.

Workshop van Peter Lazarov

De afgelopen dagen waren turbulent voor het nog jonge centrum voor prentkunst. Vorige week maandag en dinsdag verzorgde de Bulgaarse graficus Peter Lazarov workshops houtgravure, waar eigenlijk teveel aanmeldingen voor waren. Deelnemers kwamen uit heel het land.

Dag van de Prentkunst

Zaterdag organiseerde de Stichting Nobilis voor de derde keer de Dag van de Prentkunst met presentaties door kunstenaars en de verkoop van boeken en prenten in het Dorpshuis Et Legien en een doorlopend programma in het centrum voor prentkunst. De hele dag bleven de bezoekers komen. De parkeergelegenheid werd uitgebreid naar het sportveld, maar dat stond ook al vol.

Bestuurslid Beint Koopstra: ‘We zijn heel tevreden over het verloop van de dag. Bij alle activiteiten zal onze zaal stampvol. Er waren steeds onvoldoende zitplaatsen. We kregen heel veel complimenten.’

Museum

Voorzitter Remco Heite van de Stichting Nobilis stak onmiddellijk vuurwerk af door aan te kondigen dat het centrum voor prentkunst is toegelaten als aspirant-lid van de Museumfederatie Fryslân. Het centrum kan nu al als aspirant-museum volledig meedraaien. Het nieuws lekte deze week uit. Mevrouw Mirjam Pragt, directeur van de Museumfederatie Fryslân werd onverwacht als spreker aangekondigd en liet de aanwezige gasten in Fochteloo weten dat het bestuur van de Museumfederatie zeer verheugd is over het feit dat het centrum in haar gelederen wordt opgenomen. Zij feliciteerde bestuur en vrijwilligers van de Stichting Nobilis met de toelating.

Hein Mader-project

Voorzitter Heite liet verder weten blij te zijn met de aanwezigheid van burgemeester Harry Oosterman om de waardering over te kunnen overbrengen omtrent de gemeentelijke plannen om het centrum in Fochteloo ook een belangrijke rol toe te kennen in het Hein Mader-project. Vorige week werden weer vier binnenbeelden van Mader toegevoegd in het centrum in Fochteloo en twee buitenbeelden. Een nog groter draaiend buitenbeeld is op dit moment nog in restauratie.  Dat wordt later geplaatst. Het centrum voor prentkunst zal zich ook verder ontwikkelen als een Hein Mader-centrum. Heite zei: ‘Het werk van Mader sluit prachtig aan bij onze collectie van beeldhouwer Guus Hellegers en Anne Woudwijk.’ Heite meldde verder de geweldige uitbreiding van de collectie werken van schilder-illustrator Johannes Mulders met schilderijen, tekeningen, studies, rijmprenten, kalenders en boeken.

Cees Andriessen

Daarna was er alle aandacht voor de opening van de tentoonstelling van graficus Cees Andriessen (1940) uit Apeldoorn. Heite had in 1996 in Apeldoorn in het Van Reekum Museum (nu Coda Museum) ook een tentoonstelling van de kunstenaar geopend. Heite stond uitvoerig stil bij de kwaliteiten en de werkwijze van de graficus. Heite bouwde een boeiend betoog op over het abstracte werk van Andriessen. De kunstenaar geniet veel belangstelling van de Duitse musea, vertelde Heite. ‘Meestal wordt gezegd dat een kunstenaar blij is met zijn tentoonstelling, maar nu wil ik gezegd hebben dat de Stichting Nobilis trots en blij is, dat we deze tentoonstelling uit eigen collectie mogen tonen.’

Cees Andriessen kwam ook zelf aan het woord om het eerste exemplaar van wat hij noemde wellicht zijn laatste boek uit te reiken aan Pieter Jonker van het centrum voor prentkunst. Er verschenen in ruim vijftig jaar tientallen boeken en publicaties over het werk van Andriessen. Over Pieter Jonker zei Andriessen: ‘Zijn nieuwsgierigheid heeft hij weten te delen, mensen bij de kunsten en in het bijzonder de prentkunst weten te betrekken, kunstenaars samengebracht. ‘Wij hebben de kunst,’ zei Friedrich Nietzsche ‘om niet aan de werkelijkheid ten onder gaan’ een werkelijkheid die ons tegenwoordig koud tegen de wangen waait maar Pieter Jonker heeft, in zijn haast blinde liefde voor de kunsten, die werkelijkheid voor ons weten te kleuren en ons in onze verschillen weten te verbinden.’  Na de overhandiging van het eerste exemplaar bleek dat Pieter Jonker te geëmotioneerd om het woord te voeren en zei alleen en welgemeend: ‘Daank, daank, daank!’

Anne Woudwijk

De onthulling van de twee buitenbeelden van Anne Woudwijk door de kunstenaar en diens galeriehouder Jan Reinder Adema vond om 12.15 uur plaats. Pieter Jonker prees de schenking van beelden en de tekeningen van het beeld van De Korhoen, dat sinds 1997 in Fochteloo staat.

De plaats van de beelden stemden de beeldhouwer tot tevredenheid en hij zei nog een schenking toe van enkele tekeningen van zijn hand. Woudwijk kreeg ook een cadeau: een prent van Peter Gerrits uit Roden, die geïnspireerd is op het lijnenspel van het beeld De Korhoen van Woudwijk. De beeldhouwer was blij verrast. Ook werd er door de Stichting Nobilis een nieuwe folder gepresenteerd over de beelden van Anne Woudwijk in Fochteloo. De folder wordt huis-aan-huis verspreid in Fochteloo, en voor alle toekomstige bezoekers aan het centrum ligt er een exemplaar klaar om mee te nemen.

Lazarov en Zwiers

Peter Lazarov gaf met zijn lezing een inkijkje in zijn leven en werk in China en hoe het kunstonderwijs op het terrein van de houtgravure daar veel vruchten afwerpt. Lazarov kwam speciaal voor deze dag over uit Bulgarije, waar hij nu woont en werkt. Als laatste activiteit was er de presentatie van Nobilis Cahier 10 over het werk van de graficus Wim Zwiers (1922). De 95-jarige kunstenaar uit Amsterdam was vroeger directeur van de Academie Minerva Groningen. Hij ontving uit handen van Marius Schalkwijk het eerste exemplaar. Schalkwijk is voorzitter van de landelijke organisatie voor de kleine prentkunst Exlibriswereld. Hij prees het werk van Zwiers en ging een twee-gesprek aan met de aanwezige kunstenaar.  Zwiers toonde zich zeer dankbaar voor het cahier en voor de vormgeving in het bijzonder.

Diner in Het Witte Huis

Afsluitend was er een diner in Het Witte Huis in Donkerbroek, waar alle prentliefhebbers en kunstenaars konden aansluiten.

Schenkingen

Overigens opmerkelijk was het dat de Stichting Nobilis in het weekend een aantal indrukwekkende schenkingen kreeg: van het verzamelaarsechtpaar Jos en Agaath van Waterschoot uit Gemert een indrukwekkende prent van Harrie Gerritz (1940), van graficus en wetenschappelijk tekenaar Inge van Noortwijk uit Wijk bij Duurstede een prachtige ets van Wout van Heusden (1896-1942), maar ook twee houtgravure blokken, o.a. een prachtige blok van Dirk van Gelder, van verzamelaar Loek Aarsen uit Rotterdam boeken en prenten (o.a. van Ab Steenvoorden), van Arie en Lenie van Diemen uit Amsterdam ook boeken en prenten (o.a. alles rond een speciaal prentproject van Pam G. Rueter).  Van Diemen drukte houtgravures voor alle bekende houtgraveurs in Nederland.

Tenslotte schonk Francis Dirix uit het Belgische Hasselt een grote serie kleine prenten van Belgische houtgraveurs. Hij verzorgde in Fochteloo zaterdag ook demonstraties van het drukken van blokken op de degelpers. Hij drukte een oplage van een topstuk uit de Nobilis Collectie een blok van de Duitse expressionist Conrad Felixmüller.  De Vrienden van de Stichting  en alle vrijwilligers zullen aan het eind van het jaar een exemplaar toegezonden krijgen.

Op naar de vierde editie van Dag van de Prentkunst

 Pieter Jonker: ‘Volgend jaar oktober op naar de vierde editie van de dag van de prentkunst. Al onze vrijwilligers waren zaterdag behulpzaam bij het welslagen van deze dag. Dat maakt het tot een echt feest.’ 

 

   

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.