abonneer nu
dossiers
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Het Ecomunitypark is een concept voor de huisvesting van bedrijven en ke...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Dorpen

Oudejaarsclubs schuiven in Waskemeer aan bij radio Odrie

Geplaatst op dinsdag 2 januari 2018 08:08
  • De Klim Op uit Langedijke aan tafel bij Odrie. Met op de achtergrond in de zaal van 't Ald Leger in Waskemeer de overige ploegen. © Hendrik Betten

pinterestmail

Waskemeer - De kruitdampen van het carbidschieten waren op nieuwjaarsdag amper opgetrokken of Waskemeer werd in de avond overspoeld door een tiental oudejaarsclubs, die op uitnodiging van de lokale omroep Odrie naar het dorpshuis ’t Ald Leger kwamen.

Elkaar op informele en geheel andere wijze ontmoeten, nieuwjaarswensen uitwisselen, maar vooral met elkaar het nieuwe jaar goed inluiden, dat is al jaren achtereen de gedachte achter de feestelijke gelegenheid op de eerste dag van het nieuwe jaar. En dat pakken de jongeren van de dorpen elk jaar maar wat graag op.

Voor de organisatie van zo’n  nieuwjaarsbijeenkomst slaan de lokale omroep en de desbetreffende oudejaarsploeg, in dit geval de Hauler Oudejaars Ploeg (HOP) de handen ineen. De ploeg uit Haule was dit keer aan de beurt om de nieuwjaarsploegen te ontvangen en moest, doordat de accommodaties in eigen dorp niet beschikbaar waren, uitwijken naar het dorpshuis in Waskemeer. Omdat het daar gehouden werd had de lokale omroep gezorgd dat er ook een Waskemeers tintje aan de live uitzending zat. In het laatste half uur mochten de vertegenwoordigers van De Beer van Waskemeer en het muziekfestival P’optimaal aanschuiven.

De oudejaarsclubs en activiteitencommissies die zich met oud en nieuw bezighouden met tal van activiteiten en tradities in de desbetreffende dorpen is allang geen onbekendheid meer. Even traditioneel als hun activiteiten is de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst op 1 januari met de lokale omroep Odrie.

Harmonieus geheel

Al meer dan twintig jaar weet Odrie de oudejaarsploegen in Zuidoost Friesland en Zorgvlied op die eerste januari bij elkaar te brengen voor de jaarlijkse nieuwjaarsuitzending. Een soort reünieachtige bijeenkomst, die voor velen zelfs net zo belangrijk is als de nieuwjaarsborrel op zich. Daar waar de oudejaarsploegen elkaar de loef afsteken als het gaat om een spectaculaire stunt en mooie dorpsactiviteiten en gulle gaven is het die avond veelal een harmonieus geheel.

Grote gangmakers en organisatoren van dit samenscholen zijn Marry de Vos en Hendrik Betten, die met hun ondersteunend team van Odrie sinds vorig jaar zelfs tien clubs en commissies uit de dorpen in een drie uur durende programma voor hun rekening nemen. Veel nieuwjaarsactiviteiten en ontvreemdingsstunts waren de afgelopen maanden tot vlak voor de jaarwisseling al in voorbereiding. Na het nieuws te hebben gelezen over tal van verdwijningen is het altijd de vraag of die zomaar ergens boven water komen

Het Odrie-duo wil iedere eerste januari van desbetreffende clubs het naadje van de kous van hun activiteiten van oud-op-nieuw in de dorpen weten. En die worden hen maar wat graag gegeven door de geanimeerde en leuke gesprekken aan tafel. De luisteraars zijn gelijk op de hoogte wat er in de dagen voorafgaand in de desbetreffende dorpen afspeelde en welke stunts er werden gepresenteerd.

Volgend jaar kan, op uitnodiging van de jubilerende club De Nachtdravers,  Donkerbroek zich op de eerste januari opmaken voor de komst van de oudejaarsclubs.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.