abonneer nu
dossiers
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Het Ecomunitypark is een concept voor de huisvesting van bedrijven en ke...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Dorpen

Houtsnedes bij verhalen van Johan Veenstra openen CH2018

Geplaatst op vrijdag 19 januari 2018 12:35
  • Peter Lazarov. © Eigen foto

  • Peter Lazarov. © Peter Lazarov

  • Peter Lazarov. © Rens Hooyenga

pinterestmail

Fochteloo - Het dorp Fochteloo is één van de uitverkoren twintig plekken in Friesland waar de opening van Culturele Hoofdstad 2018 plaatsvindt.

In het centrum voor prentkunst van stichting Nobilis geven de Stellingwarver schriever Johan Veenstra en de Bulgaarse houtgraveur Peter Lazarov vrijdag 26 januari een speciale voorstelling. In het kader van het thema 'Verhalen' is er in Fochteloo gekozen voor tien verhalen uit de Griekse mythologie. Johan Veenstra leidt de verhalen `kruderig' in en Peter Lazarov laat vervolgens zien hoe hij die tien verhalen heeft verbeeld in houtgravures.

Griekse mythologie

Veenstra heeft speciaal tien teksten geschreven in het Stellingwerfs waar zijn humor in naar voren komt. Ook worden alle originele prenten van Peter Lazarov met als thema Griekse mythologie getoond. Bovendien zijn er vrijwilligers in andere vertrekken in het centrum. Zij tonen werk van hun favoriete kunstenaar en vertellen erover hoe de prent is gemaakt. Om het feest luister bij te zetten is zelfs de 'Oldehove uit Leeuwarden verplaatst' naar Fochteloo. Lazarov komt speciaal voor de voorstelling over uit zijn woonplaats Veliko Tarnovo. Het is voorlopig zijn laatste bezoek aan ons land. Komende zomer vertrekt hij met zijn gezin naar China om daar een jaar lang les te geven.

33 Bezoekers

De voorstelling duurt ongeveer veertig minuten en er kunnen gratis kaarten gereserveerd worden voor de voorstelling om 19.30 uur, 20.30 uur of 21.30 uur, zo lang de voorraad strekt. Per voorstelling kunnen er 33 bezoekers worden toegelaten. De honderd kaarten in totaliteit worden door het centrum voor prentkunst gratis verstrekt, op volgorde van aanmelding via info@stichtingnobilis.nl.
Ook op vrijdagavond is de nieuwe tentoonstelling al te bewonderen, die op zaterdag 27 januari wordt geopend.

Speciaal programma

Pieter Jonker: `Wij eindigen het jaar van Culturele Hoofdstad 2018 ook weer met een speciaal programma en wel op 1 december. Daar spelen beeldhouwer Anne Woudwijk en zeefdrukker Peter Gerrits uit Roden de hoofdrol. En over ons grote project van Culturele Hoofdstad 2018 in de zomer, komen we rond 1 februari mee naar buiten. Tien prentkunstenaars zijn nog druk aan het werk met nieuwe prenten, die tezamen een tentoonstelling en een catalogus gaan vormen. De provincie Friesland maakt dit project mogelijk. Het hele jaar door is ook extra aandacht voor de beelden van Hein Mader in en om het centrum in Fochteloo. Verder is er nog een veelheid aan extra activiteiten in ons centrum in 2018, maar ik ga nu alles niet verklappen.'

Programmafolder

Nobilis heeft voor 2018 een speciale programmafolder gemaakt en verspreid in een oplage van 2500 exemplaren.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
13 Jan 2018 12:14
J. Smit
Vrienden van ons wonen verspreid over het land en jaarlijks komen we als groep bij elkaar. Afgelopen zomer waren wij weer eens aan de beurt om hen te vermaken. Het programma was zo maar rond, want Fochteloo heeft alles: een wandeling zo vanuit huis in een prachtig natuurlijk landschap, een rijke historie en als hoogtepunt een bezoek aan Pieter. Onze vrienden waren verbaasd, maar vooral lyrisch over zo'n dorpje met een museum vol verrassingen op niveau. 's Avonds hebben we buiten gegeten en wat gedronken en nog veel na gesproken over het dorpje waar ze de cultuur niet zo hadden verwacht. Tegenwoordig spreekt men over een arrangement, maar wij blijven het houden op lekker wandelen in en om ons dorp en een bezoek aan Nobilis en voor een dag onze culturele hoofdplaats.
jan en joke smit
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.