abonneer nu
dossiers
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Het Ecomunitypark is een concept voor de huisvesting van bedrijven en ke...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Dorpen

Dorfplatz Musikanten bestaat tien jaar

Geplaatst op woensdag 7 februari 2018 09:14
pinterestmail

Regio - Die Dorfplatz Musikanten uit Vledder, met muzikanten uit de windstreken tussen van Leeuwarden tot Hoogeveen in haar gelederen, bestaat binnenkort 10 jaar.

De blaaskapel is namelijk op 17 februari 2008 op initiatief van muziekliefhebber Harrie de Jong uit Vledder in het leven geroepen en omdat het hun de grote liefhebberij is doet men het pro deo. Op de zondagmiddagen 18 en 25 februari geven zij een jubileumconcert in Hotel Brinkzicht in Vledder.

Schot in de roos

In het eerste bestuur zaten toen Lidy Hoekstra secretaris, Romke de Jong penningmeester en Tjeerd Oenema, voorzitter. De laatste heeft er met Harrie de Jong in den beginne veel aan gedaan om de kapel in de benen te helpen. En dat bleek al vanaf het begin een schot in de roos. Samen met Harm Jan de Vries werden muzikanten gezocht en enkele maanden later werd er gestart.

De naam was snel bedacht volgens de Jong. Zijn hotel “Brinkzicht” aan de Brink in Vledder was daarbij de ingeving omdat het aan de centraal gelegen “dorpsplaats” van het Drentse dorp stond en onder zijn leiding daar ook ging repeteren.

Klaeterjagers

De kapel staat vanaf de start onder leiding van kapelmeister de Jong, die ook de man is van de concerten en de publiciteit om de liefhebbers te bereiken. In het verleden was hij vanaf zijn achtste muzikant bij de fanafare’s van Nijland, Frederiksoord en Concordia in Elsloo. Daar werd hij ook lid van de kapel de Klaeterjaegers en al snel in 1996 tot kapelmeester benoemd toen de vorige er mee stopte. Nadat de kapel in Elsloo een paar jaar na de eeuwwisseling stopte besloot de Jong een kapel vanuit Vledder te starten. Daarmee kreeg een grote wens van hem weer gestalte.

Verslingerd aan streekmuziek

De club van twintig muzikanten van de Böhmische blaaskapel “Die Dorfplatz Musikanten” uit Vledder is verslingerd aan de streekmuziek uit het westelijk centrale deel van Tsjechië: de Bohemen, de Duitse kant van de Tsjechische Republiek. Zij biedt een gevarieerd programma met meeslepende polka's, marsen en walsen afgewisseld met solowerkjes van de trompet, de alphoorn en de flügelhorn. Daarbij komt dat ook het eigen zangduo (Harrie de Jong en Feikje de Vries) een grote rol speelt in het vermaken van het publiek. Samen met de eigen- en humoristische manier van entertainment van de kapelmeister staan de concerten garant voor een sfeervol geheel.

Eigen instrument

‘We spreken over een echt regio kapel”. De verste komt uit Bolsward, de rest uit de omgeving zoals Vledder, Oldeberkoop, Boijl, Oosterwolde, Elsloo , Bakkeveen, Wijnjewoude, Ureterp en Nieuwehorne. Het bijzondere is bovendien dat deze kapel, waar andere verenigingen te kampen hebben met het hoofd boven water te houden, dat gedurende de tien jaar helemaal niet gekend heeft. Er kwamen en gingen muzikanten, maar het tal bleef altijd zo rond de twintig hangen. De meeste muzikanten hebben een eigen instrument en spelen overigens ook nog bij een fanfare in zijn of haar woonplaats.

Verzorgingstehuizen

De kapel verzorgt op jaarbasis tussen de vijftien en twintig optredens. Dat waren de afgelopen tien jaar hoofdzakelijk in de regio in verzorgingshuizen, bejaardencentra, markten, bruiloften, ziekenhuizen maar zeker ook op verzoek en kent men een aantal vaste concerten in Noord Nederland, waar een aantrekkelijk programma en goed in het gehoor ligt bij het publiek wordt geboden. Naast de gastoptredens, werd er deelgenomen aan nationale blaaskapelconcoursen en festivals en zijn natuurlijk de eigen concerten aan het begin van het jaar in de “thuishaven” Hotel Brinkzicht altijd optredens om naar uit te kijken.

Geen vergoeding

De Jong stopte veel tijd en energie in de kapel. Hij is ook hoofdsponsor, leverde een geluidsinstallatie met draadloze microfoons, bekostigde de kostuums en zorgde voor de belichting en er wordt één keer in de drie weken kosteloos in het hotel gerepeteerd. Bovendien vraagt hij geen vergoeding voor het kapelmeesterschap. Twee jaar geleden gaf de Jong de kapel echter al te kennen om in 2018 te zullen stoppen met het leiderschap.

De Mejander

Na tien jaar de regie te hebben gehad vindt hij welletjes. Bovendien is de uitbreiding en verbouwing van zijn Hotel Brinkzicht onlangs gereed gekomen en nopen er toe om zich daar op te richten. De kapel is daardoor noodgedwongen ook voor de repetities uitgeweken naar een ruimte in het Multifunctioneel gebouw De Mejander in Oldeberkoop. In de persoon van Bennie Eissens uit Hoogeveen is er inmiddels een nieuwe kapelmeister gevonden. De Jong blijft voorlopig nog wel betrokken bij de kapel. Het bestuurt bestaat nu uit Feikje de Vries voorzitter, Minne Smit secreatris en Jan Pieter Kügel penningmeester.

Buitenlandse trip

Naast de optredens die alweer op stapel staan kijkt het gezelschap dit jaar uit naar de buitenlandse trip die van 6 tot en met 10 september onderneemt een niet alleen vijf daagse busreis naar Mühlbach om daar aan het 6e Südtiroler Festival deel te nemen, maar ook een mini-concert geven op een berg van maar liefst 2150 meter hoogte in Südtirol Noord Italië, waar uitsluitend de Böhmische en Mährische blaasmuziek wordt gespeeld.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.