abonneer nu
dossiers
De komende zomerweken belicht de Nieuwe Ooststellingwerver ‘stalletjes...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Doede de Jong uit Appelscha strijdt al jarenlang voor de legalisering va...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Dorpen

Nobilis blijft aan de weg timmeren

Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018 08:58
  • © Sijtze Veldema

pinterestmail

Fochteloo De eerste Vriendendag van de Stichting Nobilis werd zaterdag in in het Centrum voor Prentkunst in Fochteloo door dertig vrienden bezocht. Zij steunen de stichting financieel. Pieter Jonker vertelde dat zich in de afgelopen dagen alweer vijf nieuwe vrienden hadden aangemeld. De vrienden kregen de Vriendenprent 2017 Vader en zoon van Peter Lazarov. De volgende Vriendendag is ook al aangekondigd: zaterdag 1 december met de presentatie van de bijzondere Vriendenprent 2018.

Afgelopen donderdag werd vastgelegd dat de opdracht voor de Vriendenprent 2019 naar Antje Veldstra gaat en er is ook een gesprek gaande over een Nobilis-prent door Tom Thijsse uit Muiden. Vrienden betalen 30 euro. Zij krijgen de prent gratis en worden voor alle activiteiten uitgenodigd.

Op de Vriendendag hield Pieter Jonker een lezing van een uur over het werk van kunstenaar Jan van der Pol uit Amsterdam. De kunstenaar schonk vorige jaar een grote grafiekcollectie met een waarde van 25.000 euro. Jan van der Pol kwam zelf ook naar Fochteloo om de Vrienden te ontmoeten en was positief gestemd over de gehouden lezing.

Mulders

Er werd ook nieuws naar buiten gebracht. Zo zal er in 2019 in Fochteloo een grote tentoonstelling zijn van werk van Johannes Mulders (1899-1989) dat in oktober vorig jaar opdook in Meppel. Vroeg werk uit zijn Academietijd in Den Haag maar ook werk uit zijn jongensjaren (ruim honderd jaar oud) en schilderijen van voor de oorlog. Familie Mulders schonk dit werk als aanvulling op de grote collectie van 850 werken, die Nobilis in 2012 kocht. Werk dat nog nooit in het openbaar getoond is.

Komende zomer richt Nobilis in Nijetrijne ten tijde van Opera Spanga een tentoonstelling in met werk van Dirk Kerst Koopmans, dat zich ook in Fochteloo bevindt.

Er werd ook verteld over een aantal grotere schenkingen die dit jaar nog uit Amsterdam (Wim Compier) en Nijmegen (Theo Elfrink) naar Fochteloo komen. Er wordt op dit moment ook overleg gevoerd over een schenking van werk van een van de belangrijkste grafici uit de wereld van de moderne grafiek. Vele belangrijke grafici kregen les van hem.

Zondagmiddag verzorgde Pieter Jonker in Boven-Smilde in het nieuwe culturele centrum aan de Hoofdweg een lezing over het werk van de Stichting en over de kunstenaars.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
13 Feb 2018 12:33
J. Smit
We zien Nobilis heel breed opereren. Jonker doet constructief mee aan culturele activiteiten die er toe doen, zoals o.a.Culturele Hoofdstad, maar ook aan lokale activiteit. En wat hebben we genoten van Johan Veenstra en de internationale graficus Lazarov die de Griekse mythologie vanuit twee blikvelden belichtten en zo waarlijk een nieuw (Stellingwerfs) werkwoord naar voren bracht nl beflappen.
Humor op niveau zoals we die nog maar weinig meer zien.
Een sterk programma van Nobilis, de Stichting die lokaal, provinciaal en landelijk geliefd is. Wat een bijdrage bv aan het toerisme! Er is veel meer dan bos en heide en wat valt dat goed te combineren.
jan smit

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.