abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Dorpen

Nobilis blijft aan de weg timmeren

Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018 08:58
  • © Sijtze Veldema

pinterestmail

Fochteloo De eerste Vriendendag van de Stichting Nobilis werd zaterdag in in het Centrum voor Prentkunst in Fochteloo door dertig vrienden bezocht. Zij steunen de stichting financieel. Pieter Jonker vertelde dat zich in de afgelopen dagen alweer vijf nieuwe vrienden hadden aangemeld. De vrienden kregen de Vriendenprent 2017 Vader en zoon van Peter Lazarov. De volgende Vriendendag is ook al aangekondigd: zaterdag 1 december met de presentatie van de bijzondere Vriendenprent 2018.

Afgelopen donderdag werd vastgelegd dat de opdracht voor de Vriendenprent 2019 naar Antje Veldstra gaat en er is ook een gesprek gaande over een Nobilis-prent door Tom Thijsse uit Muiden. Vrienden betalen 30 euro. Zij krijgen de prent gratis en worden voor alle activiteiten uitgenodigd.

Op de Vriendendag hield Pieter Jonker een lezing van een uur over het werk van kunstenaar Jan van der Pol uit Amsterdam. De kunstenaar schonk vorige jaar een grote grafiekcollectie met een waarde van 25.000 euro. Jan van der Pol kwam zelf ook naar Fochteloo om de Vrienden te ontmoeten en was positief gestemd over de gehouden lezing.

Mulders

Er werd ook nieuws naar buiten gebracht. Zo zal er in 2019 in Fochteloo een grote tentoonstelling zijn van werk van Johannes Mulders (1899-1989) dat in oktober vorig jaar opdook in Meppel. Vroeg werk uit zijn Academietijd in Den Haag maar ook werk uit zijn jongensjaren (ruim honderd jaar oud) en schilderijen van voor de oorlog. Familie Mulders schonk dit werk als aanvulling op de grote collectie van 850 werken, die Nobilis in 2012 kocht. Werk dat nog nooit in het openbaar getoond is.

Komende zomer richt Nobilis in Nijetrijne ten tijde van Opera Spanga een tentoonstelling in met werk van Dirk Kerst Koopmans, dat zich ook in Fochteloo bevindt.

Er werd ook verteld over een aantal grotere schenkingen die dit jaar nog uit Amsterdam (Wim Compier) en Nijmegen (Theo Elfrink) naar Fochteloo komen. Er wordt op dit moment ook overleg gevoerd over een schenking van werk van een van de belangrijkste grafici uit de wereld van de moderne grafiek. Vele belangrijke grafici kregen les van hem.

Zondagmiddag verzorgde Pieter Jonker in Boven-Smilde in het nieuwe culturele centrum aan de Hoofdweg een lezing over het werk van de Stichting en over de kunstenaars.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.