abonneer nu
dossiers
De komende zomerweken belicht de Nieuwe Ooststellingwerver ‘stalletjes...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Doede de Jong uit Appelscha strijdt al jarenlang voor de legalisering va...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Dorpen

Naum Grubert speelt Appassionata en Chopin in Oldeberkoop

Geplaatst op donderdag 22 maart 2018 15:17
  • Naum Grubert © Friso Spoelstra

pinterestmail

Oldeberkoop - ​Op zaterdagavond 24 maart treedt pianist Naum Grubert op in de Bonifatiuskerk van Oldeberkoop. Naum Grubert, geboren in Riga en opgeleid in Moskou, woont al vele jaren in Nederland.

 Hij leidde grote internationale talenten op, waaronder bekende Nederlandse als Ellen Corver en Daria van Bercken. Zelf treedt hij weinig op in Nederland. In het buitenland was hij te horen op vele grote podia en met bekende orkesten en dirigenten. Het is daarom bijzonder verheugend dat Naum Grubert een concert komt geven in Oldeberkoop.

Mee op een verre reis

“Weinig musici nemen je zo mee op hun verre reis als Grubert doet” en  “Opnieuw laat Naum Grubert je in vervoering achter” aldus citaten uit de vele lovende recensies van de CD met werken van Beethoven en de onlangs verschenen Chopin CD van Naum Grubert.

Grubert wordt ook geroemd om zijn filosofische interpretatie. ‘Elke nieuwe tijd werpt een nieuw perspectief, dat relevant blijft zolang het spiritueel is verbonden met de tijd waarin de muziek werd geschreven.’ Maar die geest is nooit volledig reconstrueerbaar, waarschuwt hij, en daarom is hij sceptisch over de authentieke uitvoeringspraktijk.

Beethoven, Liszt en Schubert

Het programma in Oldeberkoop omvat van Ludwig van Beethoven (1770-1827) diens Appassionata, een topstuk uit Beethovens middelste periode en één van zijn meest wervelende sonates. Van  Franz Liszt (1811-1886) klinkt een transcriptie van Der Doppelgänger van de zeer door Liszt bewonderde Franz Schubert.

César Franck (1822-1890) al jong zeer talentvol en gesteund door Liszt, verwierf zijn roem vooral door zijn latere composities, zoals het in 1884 gecomponeerde Prélude, Choral et Fugue, dat eveneens uitgevoerd zal worden. Frédéric Chopin (1810-1839) behoort tot de grootste componisten uit de romantische pianotraditie. Hij was een meester in het ‘groots maken van de kleine vorm’.

Van Chopin klinkt een nocturne; diens nocturnes worden algemeen beschouwd als de mooiste solowerken voor de piano.  Aleksandr Skrjabin (1872-1915), sterk beïnvloed door Chopin, wordt gerekend tot de grote vernieuwers van de klassieke muziek. In de loop der jaren, beginnend met de 3e pianosonate die in Oldeberkoop wordt uitgevoerd, ontstond wat men “glinsterend exotisme” in zijn werk noemt.

Nadere informatie  www.muziekopstapel.nl  

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.