abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
De komende zomerweken belicht de Nieuwe Ooststellingwerver ‘stalletjes...
Dorpen

Zo gaat Haulerwijk de leefbaarheid vergroten

Geplaatst op donderdag 7 juni 2018 08:46
  • Haulerwijk. © Gerrit Jan Prakken

pinterestmail

Haulerwijk - In Haulerwijk is eind vorig jaar gestart met het project ‘Het Betrokken Dorp’ een breed en meerjarig buurtpedagogisch programma, om samen met ouders, bewoners, jeugd en professionals de leefbaarheid in Haulerwijk en het positief opgroeien van de jeugd te vergroten.

In dit project werken Plaatselijk Belang en de gemeente Ooststellingwerf samen met Bureau Beke en Noorda en Co.

Onderzoeksbureaus

Bureau Beke is een middelgroot bureau dat gevestigd is in Arnhem en gespecialiseerd is in onderzoek en advies op het gebied van veiligheidsvraagstukken en criminaliteit.

Noorda en Co. is een onafhankelijk bureau voor onderzoek en innovatieve aanpak van maatschappelijke jeugdvragen, gevestigd in Amsterdam. Hun specialiteit is kennis van beleid en praktijk ten behoeve van risicojeugd en hun sociale omgeving. Werkbare, effectieve oplossingen voor hun maatschappelijke integratie staan daarbij voorop.

Bij de gemeente Ooststellingwerf is de afgelopen jaren het beeld ontstaan dat inwoners van Haulerwijk veel overlast van jeugd ervaren.

Emoties

Een gevoelig onderwerp voor veel Haulerwijkers, mede omdat het raakt aan het imago van het dorp vanuit het verleden. Het bericht in de editie van deze krant van 2 mei over de vernielingen in het centrum van Haulerwijk hebben veel emoties bij dorpsbewoners opgeroepen. Voor velen van hen is de maat vol.

Maar is het ook echt zo? Is er een kloof tussen jong en oud? En hoe kun je dat oplossen? Hoe zit het nu precies met jeugdoverlast?

Vragenlijst voor goed beeld

De gemeente vindt het belangrijk om een goed beeld te hebben van hoe jongeren en volwassen bewoners met elkaar omgaan. Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen wordt er door Bureau Beke onderzoek gedaan onder volwassen bewoners, professionals en jongeren op straat.

De inwoners van Haulerwijk is daarom gevraagd om via www.haulerwijk.nl een vragenlijst in te vullen en antwoord te geven op vragen als ‘ervaart u wel eens overlast van (groepjes) jeugd?’, ‘in welke vorm?’, ‘hoe veilig voelt u zich in het dorp?’ en ‘spreekt u jongeren aan op verkeerd gedrag?’ Het doel van dit onderzoek is om versterking van een prettige leefomgeving te bewerkstelligen door gezamenlijke inzet van bewoners van jong tot oud, onderwijzers, welzijnswerkers en andere professionals voor een krachtige sociale omgeving die jeugd de goede kant opstuurt.

Praktisch betekent dit dat er door Noorda en Co bijeenkomsten zullen worden georganiseerd waar ouders, andere bewoners, professionals en jeugdigen zelf in gesprek gaan over vragen als: hoe gaan we graag met elkaar om als buren, wat vinden wij prettig aan Haulerwijk en welke dingen missen er nog?

Bewoners kunnen zelf ideeën inbrengen die bijdragen aan het prettig samenleven in Haulerwijk, zoals een dorpsfeest.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.