abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
De komende zomerweken belicht de Nieuwe Ooststellingwerver ‘stalletjes...
Dorpen

Acht buitenlandse kunstenaars exposeren op Open Stal

Geplaatst op donderdag 26 juli 2018 07:15
  • © Open Stal

pinterestmail

Oldeberkoop - Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop wordt zaterdag 28 juli tot en met zondag 26 augustus voor de 47e keer gehouden. De expositie, waaraan meer dan 40 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13:00 tot 18:00 uur. Het thema is 'Nieuwe Wereld'.

De route biedt op onverwachte plekken kunst in het dorp Oldeberkoop, zowel binnen als in de buitenlucht, op variërende locaties zoals o.a. een kerk, boerderij, garage, school, bos met waterpartijen en diverse galeries. Nieuw in de route is een ingerichte bus, waarin audiovisuele presentaties worden gegeven.

Schilderij van het jaar

Een flink aantal jonge, experimentele kunstenaars stellen hun werk tentoon, zoals Jip de Beer en de Zuid- Koreaanse Hanbyeol Choi. De Friese kunstenaar Hendrik Elings, schilder van het Schilderij van het jaar 2017, geeft ook een lezing over de impact van Alzheimer, waaraan Elings’ vader leed.

Permanent beeld in Molenbos

Dit jaar nemen acht buitenlandse kunstenaars deel aan Open Stal. Een daarvan is Wookjae Maeng uit Zuid-Korea. Hij is keramist en zijn sculpturen genieten internationale belangstelling. Op de route in het Molenbos wordt gewerkt aan een permanent beeld. Het gerenommeerde kunstenaarsduo Buij & Groenewoud gaat dit realiseren. Bezoekers van Open Stal en inwoners van Oldeberkoop werken mee aan de realisatie van dit glaskunstwerk door het meebrengen van glas in alle tinten blauw.

Witte fietsen

De kunstroute is 2 kilometer lang. Al wandelend kunnen bezoekers genieten van de kunst in het pittoreske dorp. Voor mensen die slecht ter been zijn staan witte fietsen klaar. Voor kinderen wordt een speciale speurtocht uitgezet.

Muziek

Naast kunst biedt Open Stal een muziekpodium. Op de zaterdagen en zondagen wordt hier vanaf 15.30 uur een afwisselend programma gepresenteerd met zowel lokale als Engelstalige muziek.

Culturele Hoofdstad

Jaarlijks zetten 200 vrijwilligers uit Oldeberkoop en verre omstreken zich in voor de kunstmanifestatie. Voorzitter Peter Hiemstra: “Het thema Nieuwe Wereld past uitstekend bij Culturele Hoofdstad 2018. We onderzoeken wat er is en we kijken naar de toekomst. We beproeven het nieuwe en behouden het goede. Hoe gaat de mensheid om met de wereld en hoe kijken kunstenaars daar tegenaan?”

www.openstal.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.