abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
De komende zomerweken belicht de Nieuwe Ooststellingwerver ‘stalletjes...
Dorpen

Dirk Kerst Koopmans staat centraal in driedaags evenement

Geplaatst op donderdag 28 juni 2018 13:12
  • © Stichting Nobilis

pinterestmail

Oldeberkoop/Fochteloo/Oldetrijne - In het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa organiseert de Werkgroep ‘Bekiek et Mar’ een driedaags evenement rond Dirk Kerst Koopmans, de schilder van de Scheene.

De Stellingwerver kunstenaar overleed 20 jaar geleden in Balk. Koopmans zag in 1906 in Oldelamer het levenslicht. Hij ontwikkelde zich al snel tot schilder, illustrator, graficus en publicist.

Tentoonstelling in Buenos Aires

Na zijn emigratie in 1928 naar Argentinië had hij al in 1931 een succesvolle tentoonstelling in Buenos Aires. Bij terugkomst in 1932 in Nederland vestigde hij zich aan de Scheene, een riviertje in het natuurgebied De Rottige Meente. Daar legde hij het leven van alle dag vast in zwart-wit tekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen en in prentkunst. Hij richtte er in een tweede 'tente' een klein veenderijmuseum in. Koopmans schreef ook graag over het gebied; zelfs enkele gedichten. Zijn korte roman 'Wiend in et riet' uit 1966 is het bekendst geworden. In 1943 verhuisde Koopmans naar Oudemirdum en in 1958 naar Balk. Daar bleef hij wonen tot aan zijn dood in 1998.

Filmavond

Het driedaagse evenement begint op 29 juni met een filmavond in Hotel Restaurant Lunia in Oldeberkoop. Hier worden enkele films over Koopmans vertoond. Op 6 juli is er een symposium bij Stichting Nobilis in Fochteloo en op 13 juli wordt de driedaagse afgesloten met een wandeling langs De Scheene. Deze wandeling start om 19.30 uur in De Tentepolle in Nijetrijne. Daar is op dat moment ook een expositie van Koopmans, bedoeld als side-programma van Opera Spanga.

De andere programmaonderdelen starten om 20.00 uur. Aanmelden kan via info@bekieketmar.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.