abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Tehvid Huzejrovic (51) kwam in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 aug...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Dorpen

Wind- en zonne-energie ontmoeten elkaar op de Turfvaartdagen

Geplaatst op donderdag 12 juli 2018 12:48
  • © Rens Hooyenga

pinterestmail

Appelscha - Tijdens de Turfvaartdagen op zaterdag 14 en zondag 15 juli in Appelscha ervaren bezoekers wat de oorsprong van het dorp was. De Turfvaartdagen staan in het teken van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

In de omgeving van Appelscha is er gedurende een paar eeuwen turf gewonnen uit het veenlandschap. Deze turf is met pramen en zeilschepen vervoerd naar het westen van Nederland, via de vele kanalen en wijken. In die tijd was windenergie dus belangrijk voor het vervoer middels zeilschepen. Daarom experimenteert deze editie van de Turfvaartdagen naast, en vooral tussen, de oude zeilschepen met vaartuigen die door zonne-energie worden aangedreven.

Vaartuigen met zonnecel

Technasiumleerlingen van het Stellingwerf College en basisschoolleerlingen uit groep 7 van CBS De Mandebrink en OBS De Riemsloot hebben een paar lesuren besteed aan deze materie. Op basis van bouwpakketten worden er vaartuigen in elkaar gezet en voorzien van een zonnecel. Deze vaartuigen kunnen de leerlingen op zaterdag 14 juli tijdens het Turfvaart evenement demonstreren en in wedstrijdverband laten varen. De Technasiumleerlingen demonstreren hun zelfgebouwde solar boat en zijn tevens betrokken bij de wedstrijd van de jongere leerlingen van de basisscholen.

Historische schepen

Vrijdag 13 juli verzamelt een konvooi historische schepen zich aan de Drentse zijde van de Damsluis. De historische en traditionele schepen varen via de Opsterlandse Compagnonsvaart naar Appelscha. De schepen blijven het hele weekend in Appelscha liggen en kunnen ook van binnen bezichtigd worden. Behalve museumschepen zijn er oude opduwers, skûtsjes, tjalken, pramen en sleepboten te bewonderen. Zondagavond vertrekken de schepen naar Oosterwolde en de daarop volgende dagen naar Gorredijk, Nij Beets en Oudega, waar ze aansluitend vrijdagavond 20 juli in Leeuwarden aankomen.

Zondag 15 juli is het kampioenschap palingroken.

www.turfvaartdagen.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.