abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Tehvid Huzejrovic (51) kwam in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 aug...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Dorpen

Burgemeesters openen Turfvaart Appelscha - Leeuwarden 2018

Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018 09:05
  • © Klaas de Groot

pinterestmail

Appelscha - Hoewel de Turfvaartdagen aan de Vaart Noordzijde in Appelscha plaatsvinden op 14 en 15 juli is de opening een dag eerder op vrijdag 13 juli bij de Damsluis. Burgemeester Damsma en burgemeester Oosterman openen het evenement daar gezamenlijk. De Turfvaart-festiviteit draagt dit jaar de naam Turfvaart 2018 Appelscha-Leeuwarden in het kader van de Culturele hoofdstad.

De opening ziet er als volgt uit; burgemeester Damsma vaart met een authentieke Groningse spitse praam, 'de Familie Trouw',  die door een Friese opduwer geduwd wordt tot de Wittewijk. Vanaf daar zal de Drentse scheepsjager Auke Winters het schip verder trekken tot de Friese grens bij 'de Damsluis'. De aankomst bij de Drents-Friese grens zal tussen 12.00 en 13.00 uur zijn. Het schip zal aanleggen in de sluis.

Burgemeester Damsma zal daar een cultureel geschenk overhandigen aan de naburige burgemeester Oosterman. Daarmee wordt de Turfvaart Appelscha – Leeuwarden officieel geopend. Dit geschenk zal vervolgens weer door worden gegeven aan de volgende burgemeesters van de gemeenten op de vaarroute richting Leeuwarden. Als laatste wordt het geschenk in Leeuwarden overhandigd aan de Commissaris van de Koning van Friesland.

Drenthe staat bekend om zijn Noaberschap en Friesland om haar Iepen Mienskip. De gronden en wegen van beide gemeenten zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. In het water daarentegen is pas op 1894 een verbinding tot stand gekomen. De Damsluis dankt zijn naam aan de dam die daarvoor beide kanalen scheidde.

Anno 2018 zijn beide gemeenten nauw aan elkaar verbonden door de grenzen van het Drents-Friese Wold en Fochteloërveen. Ook op gebied van cultuur, tradities, onderwijs, duurzaamheid en innovaties werken zij samen.

De Gemeente Ooststellingwerf waardeert  het initiatief van de Stichting Turfvaartdagen Appelscha om de beide gemeente met elkaar op het water te verbinden en hoopt in de toekomst op meer gebieden met elkaar samen te werken.

Kijk voor meer informatie op: www.turfvaartdagen.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.