abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Tehvid Huzejrovic (51) kwam in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 aug...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Dorpen

Duo gaat drie jaar de cel in voor drugslab in Haulerwijk

Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018 14:14
  • De ontruiming van het drugslab in Haulerwijk. © Piet Bosma

pinterestmail

Haulerwijk - Twee mannen uit Guatemala (42 en 43) die in een loods in Haulerwijk crystal meth produceerden, zijn vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar cel.

De verhuurder van de loods aan de Slotemaker de Bruineweg, een 56-jarige man uit Haulerwijk, kreeg zestien maanden cel plus acht maanden voorwaardelijk.

Lagere straf

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden voor de twee Midden-Amerikanen vier jaar cel en voor de Haulerwijker een gevangenisstraf van vijf jaar. De laatste kreeg een beduidend lagere straf opgelegd, omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat hij betrokken is geweest bij het vervaardigen van de synthetische drugs. Ook kan hij naar het oordeel van de rechtbank niet gelinkt worden aan de drie kilo speed die in het lab werd gevonden.

Schoonmakers

De man beweerde dat hij niet wist dat in de loods, die hij aan een oude kennis uit het criminele circuit had verhuurd, drugs werden geproduceerd. De Midden-Amerikanen, zwagers van elkaar, beweerden op hun beurt dat zij alleen maar waren ingehuurd als schoonmakers. De rechtbank kwam tot de conclusie dat het tweetal zich heeft beziggehouden met de productie van crystal meth, ook wel 'Ice' genoemd.

Lab in aanbouw

Crystal meth is een soort amfetamine (speed), maar dan vele malen krachtiger en veel verslavender. In het lab werden grote hoeveelheden stoffen aangetroffen voor de bereiding van synthetische drugs. Een deel van de loods was daar al voor ingericht, in een ander deel bevond zich een lab in aanbouw. Het pand aan de Slotemaker de Bruineweg was ooit eigendom van de in 2006 tijdens een overval vermoorde Marinus Ooms.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.