abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Dorpen

Gordon aanwezig bij afscheid van Berkoper marktmeester

Geplaatst op woensdag 1 augustus 2018 17:05
  • Jouke de Jong (rechts) kreeg een bloemetje van Jack de Vries. © Piet Bosma

pinterestmail

Oldeberkoop - Jouke de Jong (68) stopt als marktmeester van de Berkopermarkt. ‘Ik heb het jaren gedaan. Op een gegeven moment kom je op een bepaalde leeftijd en ik vind dat een jonger iemand het nu wel kan doen’, zegt De Jong.

Veertig jaar geleden begon zijn vader met de markt. Jaren later nam De Jong het van zijn vader over. ‘Geen idee hoe lang dat geleden is, ik denkt zo’n tien tot vijftien jaar.’ Als marktmeester stuurde De Jong mensen aan, zorgde hij voor de standhouder, regelde het financiële plaatje en op de dag van de markt zelf zorgde hij dat de markthouders op hun plek kwamen en was hij het aanspreekpunt.

Stekel uit de voet

‘Organisatiebureau Thomas09 heeft de organisatie een aantal jaar geleden overgenomen. Daardoor is de stekel uit de voet. Veel werk is uit handen genomen. De laatste jaren verrichtte ik hand- en spandiensten. We werkten samen.’ Woensdag 25 juli was de laatste markt van marktmeester De Jong. ‘Ik heb tegen Jack de Vries, de eigenaar van Thomas09, gezegd: ‘Dit is mijn laatste markt, ik vind het wel welletjes’.’

Bloedheet en weinig kooplieden

Die laatste markt was niet heel succesvol. ‘Nee, de laatste markt was heel slecht. Het was bloedheet en er waren weinig koopliederen. Er hadden achttien afgezegd, dus we hadden allemaal gaten in de markt. Ook was er weinig publiek. Hoeveel weet ik niet, maar minder dan vorig jaar. Dat kwam door het weer. Mensen zoeken verkoeling, die gaan niet met dit weer over een markt lopen.’

Gordon neemt wel een kijkje

Wie wel over de markt liep, was Gordon. Hij had volgens De Jong een bezoekje gebracht aan Pantera in Nijeberkoop en liep over de markt om vlees te halen bij de slager.

Terugkijkend op zijn tijd als marktmeester, heeft De Jong mooie jaren gehad. ‘Het was leuk en gezellig om te doen.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.