abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Dorpen

Geslaagde generale repetitie openluchtvoorstelling 'Verdwenen Peerden' (video)

Geplaatst op Friday 3 August 2018 19:44
  • © Lenus van der Broek

  • © Lenus van der Broek

  • © Lenus van der Broek

  • © Lenus van der Broek

  • © Lenus van der Broek

  • © Lenus van der Broek

pinterestmail

lde-/Nijeberkoop - Op vrijdag was de generale van het openluchtvoorstelling van de ‘Verdwenen Peerden’. Onderweg waren er diverse en verrassende voorstellingen in het bos en langs de weg.

De voorstelling maakt deel uit van de projecten ‘Under de Toer’ (onder de toren) die in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad in heel Friesland worden georganiseerd. In eerste instantie werd gekeken of er een geschikt verhaal rond de monumentale kerk in Oldeberkoop was dat als basis kon dienen.

Rond 1825 zouden twee uit een weiland ontsnapte paarden zijn omgekomen in het destijds niet meer in gebruik zijnde kerkje in Nijeberkoop. De paarden zochten een schuilplaats in het verpauperde kerkje, maar de deur viel in het slot en de paarden stierven er een tragische dood. Ook al is het kerkje van Nijeberkoop allang verdwenen; het verhaal is na al die jaren nog bekend. De Stellingwarver Schrieversronte baseert op deze volksvertelling een literair-muzikale straatvoorstelling.

Première

Op zaterdag 4 augustus volgt de première. Bezoekers verzamelen zich om 15.00 uur op De Bult in Oldeberkoop en gaan dan fietsend naar Nijeberkoop. Daar waar vroeger het kerkje stond, bij de Boshoeve, vindt een opvoering plaats. Tijdens de terugreis is er op drie locaties iets te beleven. Na een picknick op De Bult, verplaatst het hele gezelschap zich voor het slotstuk naar de kerk. Dit project is een initiatief van de Stellingwarver Schrieversronte

Er kunnen per voorstelling 100 toeschouwers op de fiets mee. Ook rijdt er een busje voor mindervaliden dat plek biedt aan 30 personen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.