abonneer nu
dossiers
De komende zomerweken belicht de Nieuwe Ooststellingwerver ‘stalletjes...
Doede de Jong uit Appelscha strijdt al jarenlang voor de legalisering va...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Dorpen

Ringrijderij tijdens Fiets4Daagse

Geplaatst op maandag 6 augustus 2018 17:11
  • © Rens Hooyenga

pinterestmail

Appelscha - De ringrijderij van Appelscha vindt normaliter plaats in het laatste weekend van juli. Dit jaar is dat anders. Het paardenevenement is een maand verzet naar 23 augustus.

‘Wij hebben dat ver van te voren bepaald vanwege het Open NK dat in Leeuwarden werd gehouden afgelopen weekend. De eigenaars zouden de paarden rust gunnen en daardoor niet deelnemen aan de ringrijderij in Appelscha’, zegt Olphert Pruntel van Stichting Algemene Activiteiten Appelscha (SA3). Zij organiseren het jaarlijkse evenement en bedachten dat het beter zou zijn de dag te verplaatsen.

‘We houden het ringsteken nu tijdens de Fiets4daagse. Op die manier bieden we de toerist ook weer een extraatje.’

Draverij

Omdat de rijderij een maand verplaatst, komt een onderdeel van het vaste programma te vervallen. Het gaat om de draverij. ‘Die gaat niet door. We hebben daartoe besloten, omdat de schemer al rond 21.00 uur zijn intrede doet.’ De ringrijderij start om 19.00 uur op de vaste locatie: het Boerestreekplein. De paarden met aanspanning maken een aantal ronden door het dorp, waarbij de opzittenden zoveel mogelijk ring moeten verzamelen onderweg.

Teams

De organisatie streeft naar vijftien deelnemende teams. Ook kijken zij ernaar om het evenement de aankomende jaren op een soortgelijke manier te organiseren. ‘Tenzij een vakantie vroeg in het seizoen valt. Dan kan de draverij wel gewoon plaatsvinden.’

In vroegere tijden, rond de jaren ’30 in de vorige eeuw, werden er op het platteland na het binnenhalen van de oogst vele dorpsfeesten georganiseerd. Daarbij waren een harddraverij en het ringsteken belangrijke attracties. Zo ook in Appelscha.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.