abonneer nu
dossiers
De komende zomerweken belicht de Nieuwe Ooststellingwerver ‘stalletjes...
Doede de Jong uit Appelscha strijdt al jarenlang voor de legalisering va...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Dorpen

NOStalgie: Totempaal was populair bij feestgangers

Geplaatst op woensdag 8 augustus 2018 14:53
  • De Totempaal zoals hij in 1985 was. © S. Veen

pinterestmail

Appelscha - Bar-dancing De Totempaal aan de Boslaan in Appelscha was voor veel jongeren een geliefd uitgaanscentrum. Gedurende vele jaren trok de dancing bezoekers uit de wijde omgeving.

Aan het uitgaansleven in de totempaal kwam in de nacht van 31 december 1986 onverwacht een eind. Het lukte niet om een in de bar-dancing uitgebroken brand te bedwingen, waardoor het gebouw geheel in vlammen opging. Met het uitgaanscentrum was het voorgoed gedaan. Het werd niet weer opgebouwd.

Kerk en pastorie afgebroken

De plaats van de totempaal kent een lang verleden. Hier werden in 1867 een doopsgezinde kerk en pastorie gebouwd. Ruim vijftig jaar later, na de teloorgang van de doopsgezinde gemeente, werden beide afgebroken. Het leeg achtergebleven terrein kreeg een nieuwe bestemming, er kwam een woning te staan. In latere jaren hadden de dames Hein en Dop hier hun rusthuis / herstellingsoord en de familie Jager haar pension Bos en Duin. Het pension maakte plaats voor een restaurant en dit veranderde, na het bijbouwen van een danszaal, in bar-dancing de totempaal.

Momenteel staan er woningen op het perceel. Het gaat om vier twee-onder-één kap woningen. De Totempaal stond op de plaats waar nu Boslaan 25 gevestigd is.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
8 Aug 2018 15:49
wasp Salander
Wat een mooie tijd was dat daar,mooi met dat grote bos ernaast,het was voor iedereen een mooie uitgaansplek.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.