abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Dorpen

NOStalgie: Totempaal was populair bij feestgangers

Geplaatst op Wednesday 8 August 2018 14:53
  • De Totempaal zoals hij in 1985 was. © S. Veen

pinterestmail

Appelscha - Bar-dancing De Totempaal aan de Boslaan in Appelscha was voor veel jongeren een geliefd uitgaanscentrum. Gedurende vele jaren trok de dancing bezoekers uit de wijde omgeving.

Aan het uitgaansleven in de totempaal kwam in de nacht van 31 december 1986 onverwacht een eind. Het lukte niet om een in de bar-dancing uitgebroken brand te bedwingen, waardoor het gebouw geheel in vlammen opging. Met het uitgaanscentrum was het voorgoed gedaan. Het werd niet weer opgebouwd.

Kerk en pastorie afgebroken

De plaats van de totempaal kent een lang verleden. Hier werden in 1867 een doopsgezinde kerk en pastorie gebouwd. Ruim vijftig jaar later, na de teloorgang van de doopsgezinde gemeente, werden beide afgebroken. Het leeg achtergebleven terrein kreeg een nieuwe bestemming, er kwam een woning te staan. In latere jaren hadden de dames Hein en Dop hier hun rusthuis / herstellingsoord en de familie Jager haar pension Bos en Duin. Het pension maakte plaats voor een restaurant en dit veranderde, na het bijbouwen van een danszaal, in bar-dancing de totempaal.

Momenteel staan er woningen op het perceel. Het gaat om vier twee-onder-één kap woningen. De Totempaal stond op de plaats waar nu Boslaan 25 gevestigd is.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.