abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Voor verslaggever Cindy Grootenhuis is eigen haard goud waard. Ze pieker...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Dorpen

Omrop peilt gemeenschapsgevoel Waskemeer

Geplaatst op vrijdag 14 september 2018 16:12
  • 0 © Karina de Jong

  • 0 © Karina de Jong

pinterestmail

Waskemeer - Het gemeenschapsgevoel was zondagochtend zeer aanwezig in dorpshuis It Âld Leger in Waskmeer. Omrop Fryslan streek daar neer met hun zomertoer van het radioprogramma Buro de Vries.

Voor dit programma heeft de Omrop de afgelopen zomer een tiental kleine dorpjes in de provincie bezocht om te kijken wat daar zoal speelt en, in het kader van LF2018, hoe het er staat met het mienskipsgefoel.

Presentatoren René Koster en Aukje de Hoop bevroegen vanuit het sportcafé en op diverse locaties in het dorp een heel aantal dorpsbewoners over het wonen en leven in Waskmeer. Ze gingen onder anderen op de koffie bij veehouder Anton Uithoff, die woont op buurtschap de Janssenstichting en 20 hectare grond pacht van de gelijknamige stichting. Hij vertelt over de geschiedenis van Janssen en over het ontstaan en bestaan van de stichting. Oudere Van der Hoek beschrijft hoe het is om als oudere in een dorp te wonen, waar bijvoorbeeld helemaal geen winkels meer zijn.

Verder bezocht De Hoop nog het standbeeld van de Trilker aan de Oude Wijk. Jaap Kuperus legde uit waarom dit beeldje in Waskmeer te vinden is.

In de geïmproviseerde studio in het sportcafé van het dorpshuis kwamen ook diverse gasten aan het woord. Gerbert ten Hoor en Sumitra Otter vertelden over het werk van Plaatselijk Belang DES in Waskmeer, waarbij zij beiden in het bestuur zitten. Een onderwerp waar zij zich momenteel mee bezig houden is de verkeersoverlast van, met name, het vele vrachtverkeer wat door het dorp rijdt en regelmatig voor gevaarlijke situaties op de Oude Wijk zorgt. Met Johan Keuning praatte Koster over de levendige voetbalvereniging in het dorp en ook kwamen het tragische ongeluk van sterspeler Daniël Postma en het jeugdtoernooi dat sindsdien ter nagedachtenis aan hem wordt gehouden, nog even aan bod.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.