abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Dorpen

Fotoboek over veranderingen in Haulerwijk

Geplaatst op woensdag 10 oktober 2018 08:52
  • De Eikensingel toen en nu, één van 58 situaties in het boek ‘Hoe Haulerwijk veranderd is...’. © HVH

  • © HVH

pinterestmail

Haulerwijk - Hoe is Haulerwijk in de afgelopen 120 jaar veranderd?

Historische en actuele foto’s tonen dat in het boek van de Historische Vereniging Haulerwijk en Omstreken. Te zien zijn bedrijven, boerderijen, woningen en schoolgebouwen die in die plaats stonden, welke verdwenen zijn en wat daarvoor terug is gekomen.

Klapbrug

Zo liep ooit het kanaal helemaal door het centrum en was hier een karakteristieke klapbrug, eerst van hout, later van ijzer. Wie hier nu komt, ziet een rotonde en een richtingaanwijzer. Maar soms kwam ook niets terug. In het Blauwe Bos stond de woning Kokshiem. Nu staat op deze plek niets dan gras, struiken en bomen.

Omvang

Het fotoboek ‘Hoe Haulerwijk veranderd is...’ verschijnt medio november. Het gebonden boek met harde omslag telt 120 pagina’s met in totaal ruim 250 afbeeldingen. Op de linker pagina is te zien hoe een plek eens was, op de rechter hoe deze nu is. Zo is de verandering in één oogopslag zichtbaar. Bij iedere situatie staat een korte toelichting.

Route

In het boek zijn 58 situaties opgenomen en wel zodanig, dat er een route is ontstaan. Deze begint in het centrum, vervolgens komen de wegen Hoofdweg-Boven, Kerkstraat, het zwembad Haulewelle en de Molenweg voorbij. Dan wordt de lezer, via de Oosterwoldseweg, meegenomen naar het Blauwe Bos en woonzorgcentrum Sinnehiem. Via Leeksterweg, Het Punt, Norgerweg, Elleboogsvaart en Slotemaker de Bruineweg eindigt de lezer weer bij het vertrekpunt.

Bestellen

‘Hoe Haulerwijk veranderd is...’ kost 19,90 euro en kan besteld worden bij Engbert ter Veld, voorzitter van de Historische Vereniging Haulerwijk en Omstreken.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.