abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Voor verslaggever Cindy Grootenhuis is eigen haard goud waard. Ze pieker...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Dorpen

Appelscha heeft nieuw strand

Geplaatst op donderdag 8 november 2018 17:05
  • © Henk Vondeling

pinterestmail

Appelscha - Het water is er, de duinen ook en nu is er ook nog een nieuw strand gecreëerd in Appelscha. Door de lage waterstand van het moment is de grenspoel in de Kale Duinen een stuk leger dan normaal. Daardoor komt het zand tevoorschijn.

Dat komt door weinig regenval. Door het neerslagtekort verdwijnt water meteen de bodem in. Het tekort is nog steeds niet weggewerkt, waardoor nu ook de winter kurkdroog is.

Normaal moet de wandelaar die het 5,5 kilometer lange pad door de Kale Duinen loopt oppassen om geen natte voeten te krijgen nabij de grenspoel. Het meertje aan de rand van de Kale Duinen stond vorige winter zo vol dat er over het naastgelegen pad amper gelopen kon worden. Het meer is nu op sommige plekken wel 20 meter smaller.

Door de aanhoudende droogte wordt er gevreesd voor grote gevolgen voor de natuur als het grondwater niet voor het komende voorjaar is aangevuld. Dan blijven de effecten voortduren. Weermannen voorspellen voor het komende jaar wederom een warme zomer.

Als het aanhoudt, hoeft de wandelaar slechts in de rugzak een plekje vrij te houden voor een handdoekje.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.