abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Tehvid Huzejrovic (51) kwam in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 aug...
Plus Artikelen
Oosterwolde – De gemeenteraad nam dinsdagavond een besluit over de nie...
Oosterwolde – Over twee weken wordt duidelijk hoeveel ondernemers in d...
Oosterwolde – Wethouder Marcel Bos krijgt van de raad van Ooststelling...
Oosterwolde – Voor de vierde maal zal de gemeenteraad van Ooststelling...
Oosterwolde

Ooststellingwerf kiest versneld voor LED verlichting

Geplaatst op Tuesday 13 March 2018 18:35
  • © Pixabay

pinterestmail

Oosterwolde - Gemeente Ooststellingwerf kiest ervoor om de lampen van de lantaarnpalen en openbare verlichting versneld te vervangen door LED verlichting. Aanvankelijk zou alle openbare verlichting in 2035 zijn vervangen door LED. Er is nu gekozen om over vijf jaar alle verlichting te vervangen.

Besparing

LED verlichting is energiezuiniger en vergt minder onderhoud dan de traditionele verlichting. Het sneller vervangen van de traditionele lichtpunten door LED levert daarom direct een besparing op. Die is afgezet tegen de kosten van de investering op kortere termijn bij snellere vervanging. Hieruit is gebleken dat het mogelijk is om binnen het huidige budget de vervanging te versnellen binnen vijf jaar.

Uit de prognose energieverbruik blijkt dat met LED verlichting een besparing op het elektriciteitsverbruik wordt gerealiseerd van ruim 50%. In cijfers is dit een besparing van bijna 290.000 kWh per jaar wat bij het huidige prijsniveau ca. € 16.400,- per jaar bespaart. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van circa 90 huishoudens in Ooststellingwerf. Hiermee wordt de uitstoot verminderd met circa 150 ton broeikasgas CO2 per jaar.

Versnellingsagenda Duurzaam Ooststellingwerf

“Met de keuze voor LED wordt uitvoering gegeven aan de ambitie om in 2030 een energie neutrale gemeente te zijn. Deze keuze past uitstekend in de vastgestelde Versnellingsagenda Duurzaam Ooststellingwerf 2030,” aldus wethouder Henk van de Boer.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.