abonneer nu
 
...
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De komende zomerweken belicht de Nieuwe Ooststellingwerver ‘stalletjes...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Doede de Jong uit Appelscha strijdt al jarenlang voor de legalisering va...
...
Plus Artikelen
Wolvega/Oosterwolde - Drie mannen die betrokken zijn geweest bij hennepk...
Oosterwolde - Samen met zijn beste vriend uit Lisserbroek (27) ging een ...
Als je goed nadenkt over de ellende en het verdriet dat achter de honder...
Waskemeer – Inwoners van Waskemeer verzetten zich tegen het plaatsen v...
...
Oosterwolde

Torren vissen in Kleindiepspark van Oosterwolde

Geplaatst op dinsdag 12 juni 2018 18:35
  • Slootjesdag in het Kleindiepspark in Oosterwolde. © Rens Hooyenga

mail

Oosterwolde - Het was een ware belevenis voor de jeugd uit Ooststellingwerfzaterdag. Toen hield het Instituut voor Natuureducatie (IVN) de landelijke slootjesdag en mocht de jeugd kijken wat er eigenlijk allemaal in de wateren leeft.

In het Kleindiepspark in Oosterwolde werden de schepnetten uitgegooid en werden er vele bijzondere beestjes gevangen. ‘Het was heel spectaculair’, zegt Arjan Haaijema van het IVN. ‘De kinderen keken hun ogen uit toen ze het ene na het andere voor hen onbekende beestje tevoorschijn haalden.’

'Fantastisch om te zien'

Er deden veertig kinderen mee. ‘De ene vangst was nog leuker dan de andere.’ Aan de hand van een zoekkaart konden de kinderen nagaan wat ze allemaal in het schepnet hadden. ‘En als ze er niet uit kwamen, werd ik er even bij geroepen. Het was fantastisch om te zien.’ Zo visten onder andere larven van salamanders op, kwamen er veel vlokreeftjes in de netten terecht net als de zoetwaterpissebed en bloedzuigers. ‘De meest bijzondere vangst was wel de grote spinnende watertor. Althans, die maakte de meeste indruk op de kinderen.’ Het beest was door velen nog nooit gezien en is 5 tot 6 centimeter lang en 3 centimeter breed. Het is een grote rover in de sloten, vertelde Haaijema de kinderen. Ook werden er diverse larven van libelles en juffers aangetroffen.

Lutz Jacobi

De dag, waarbij de kinderen vaak ondersteuning kregen van hun ouders of grootouders, stond in het teken van dieren zoeken, beestjes onderzoeken en het water onderzoeken. ‘Wij vinden het belangrijk dat de kinderen natuurbewust worden en de natuur op deze manier kunnen beleven. Lutz Jacobi opende de slootjesdag in Oosterwolde. Ze prijste de aanwezigheid van zoveel kinderen en ze zei dat ze maar gelukkig mochten zij om in zo’n mooie omgeving te wonen. Ze haalde zelf het eerste schepnet vol leven naar boven. Ze ving vijf bootsmannetjes en een vlokreeft. Daarna nam Jacobi de benen. De nieuwe voorzitter van de Waddenvereniging had een vergadering in Harlingen. Of dat een smoes was weet niemand. Over twee weken is er eenzelfde slootjesdag, maar dan voor volwassenen. ‘Ik daag iedereen uit om daar aan mee te doen’, zegt Haaijema. ‘Daar komt heel wat meer bij kijken.’

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...