abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Tehvid Huzejrovic (51) kwam in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 aug...
Karen van Laarhoven uit Oosterwolde is moeder van een tweeling. Eens in ...
Plus Artikelen
Noordwolde – Op woensdagmiddag was de officiële start van de tweedaag...
Makkinga – In de landerijen van Makkinga staat een boerderij die de na...
Oosterwolde - Met een diner in een restaurant in Drachten vierden Sipke-...
Oosterwolde – Het is droog, kurkdroog. Ook al regent het af en toe, he...
Oosterwolde

Landbouwtop spreekt in Ecomunitypark

Geplaatst op donderdag 11 oktober 2018 10:58
  • © BRU/ Niek van der Oord

pinterestmail

Oosterwolde - In het kader van de Soil Food Week vindt er op vrijdag 12 oktober in het Ecomunitypark in Oosterwolde de International Conference Organic Food and Our Future Food System plaats. Daar presenteren internationaal befaamde sprekers uit de wereldwijde biologische landbouwsector de state-of-the-art van de biologische landbouw.

Zij tonen hoe voedselsystemen er in de toekomst uit kunnen zien. Ook gaan zij daarover in gesprek met de deelnemers. Te gast zijn onder meer de alternatieve Nobelprijswinnaar Vandana Shiva, de Amerikaanse ecoloog John Liu en andere grote namen als Nic Lampkin, Rattan Lal, Peggy Miars, Frank Eyhorn en Volkert Engelsman. Organisator Martien Lankester: 'Wat er op 12 oktober in Oosterwolde plaatsvindt is uniek. Zelden zijn er zoveel prominenten op dit gebied bij elkaar. Het congres is een must voor iedereen die zich bezighoudt of interesseert in biologische landbouw of er meer van wil weten.'

Deskundigen uit de hele wereld buigen zich vanaf 10 oktober, samen met agrariërs en consumenten, over het belang van een gezonde bodem. 'Bodem is de basis van ons bestaan. Voor ons voedsel, onze gezondheid, de biodiversiteit, waterkwaliteit en het klimaa', zegt Marlise Vroom namens de organisatie. 'Het gaat niet goed met de bodem. Het moet anders en het kan anders. Dat laten we zien in de Soil Food Week.'

De Soil Food Week stelt een even belangwekkend als actueel onderwerp centraal: onlangs presenteerde minister Carola Schouten haar landbouwvisie voor de komende jaren. De toekomst, stelde ze, ligt in de kringlooplandbouw, met een cruciale rol voor een gezonde bodem. Het programma van de Soil Food Week sluit hier naadloos op aan.

Programma

De Soil Food Week start op 10 oktober (de dag van de Duurzaamheid) met een vijf meter hoog plastic Frisian Trojan Horse, gemaakt door studenten, die door de Leeuwarder grachten vaart en aandacht vraagt voor de plastic problematiek. Tegelijkertijd vindt het Craft your future symposium plaats en een Craft market waarbij verschillende ambachten centraal staan. 

Voor agrariërs, erfbetreders  en iedereen die meer van de bodem wil weten, is er op 11 oktober het Symposium Symphony of Soils in het Ecomunity Park in Oosterwolde. Het symposium staat nadrukkelijk stil bij de vragen ‘Wat is een vitale bodem eigenlijk?’ en ‘Hoe kun je de bodem verbeteren?’. Het programma omvat presentaties van ervaringsdeskundigen en experts, praktische bodem-beleef-sessies en workshops. Ter afsluiting vindt de première plaats van de speciaal voor het symposium gecomponeerde ‘Symphony of Soils’.

De Soil Food Week wordt zaterdag 13 oktober afgesloten met Festival B over de bodem van je gezondheid. Dit festival is bedoeld voor iedereen die zich fitter, sterker en gezonder wil voelen. Het laat alles zien over bodem, boeren, blij, basis, bord, buik, bijen en biodiversiteit. Tjeerd van Bekkum, CEO van Leeuwarden-Fryslân 2018, fungeert als dagvoorzitter. Van Bekkum: 'De basis van ons bestaan is voedsel. En het meeste voedsel komt uit de bodem. Het is ontzettend belangrijk dat de Soil Food Week een plek in ons programma heeft gekregen.' Festival B vindt plaats in stadsschouwburg De Lawei in Drachten.

De Soil Food Week wordt gesteund door onder andere de provincies Fryslân en Groningen, de gemeentes Ooststellingwerf en Smallingerland en de Vereniging Circulair Friesland. Johannes Kramer – gedeputeerde Fryslân: 'Het verbinden van landbouw en natuur blijft voor ons een belangrijk speerpunt. Zo ook voor het Rijk bleek dinsdag uit de Troonrede van de Koning. De transitie naar een meer natuurinclusieve landbouw met een gezonde bodem, vraagt om veel kennisuitwisseling. De Soil Food Week kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.'

'Het wordt de eerste, maar zeker niet de laatste editie', aldus Marlise Vroom namens de organisatie. 'De Soil Food Week zal eens in de twee jaar plaatsvinden.'

Kijk voor alle activiteiten en kaartverkoop op www.soilfoodweek.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.