abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Voor verslaggever Cindy Grootenhuis is eigen haard goud waard. Ze pieker...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Plus Artikelen
Oosterwolde - Het college wil een ton extra van de raad om meer mensen m...
Haulerwijk - Sipke Bijzitter (39) woont al ruim tien jaar met veel plezi...
Donkerbroek - Wint Donkerbroek dit paasweekend haar twee wedstrijden, is...
Oosterwolde – Een 30-jarige inwoner van Oosterwolde die seksafspraken ...
Oosterwolde

Debatteam van het Stellingwerf College opnieuw de sterkste

Geplaatst op dinsdag 5 februari 2019 12:12
  • © Op weg naar het Lagerhuis

pinterestmail

Oosterwolde - Het Stellingwerf College uit Oosterwolde had volgens de jury maandag de beste jonge debaters in de Friese voorronde van De beste debatschool van Nederland, een programma van BNNVARA. Die school mag nu meedoen aan de landelijke finales in Hilversum.

Het is voor de 21e maal dat de omroep zoekt naar het beste debat- en speechtalent tussen 14 en 17 jaar. Het debatteam van het Stellingwerf College mag zich na overwinningen in 2010, 2012, 2015, 2016 en 2018 voor de zesde keer de beste Friese school van de wedstrijd Op Weg Naar Het Lagerhuis noemen.

Jongerenparlement en de wolf

In het Provinciehuis in Leeuwarden ging de strijd tussen de middelbare scholen Dockinga College, OSG Sevenwolden, OSG Singelland RSG Magister Alvinus, het Stellingwerf College en gymnasium Beyers Naudé. In de finale stonden OSG Sevenwolden uit Heerenveen en het Stellingwerf College uit Oosterwolde tegenover elkaar. Het Stellingwerf College won met 4-3. De studenten gingen in discussie over de zin en onzin van een jongerenparlement en of de wolf wel of niet een plek in Friesland verdient. Veel tijd voor voorbereiding was er niet, de stellingen werd vlak voor het debat bekend gemaakt.

Goed voorbereid

Volgens de school werden de debattechnieken verder verfijnd onder leiding van Michel Mulder. ‘Met trots kunnen we zeggen dat onze school een echte debatcultuur kent. Ook in het vmbo is er inmiddels een grote belangstelling voor het debatteren. Onder leiding van Anja Ubbens hebben de vmbo-leerlingen inmiddels al weer enkele jaren hun eigen team en wedstrijden. De relatief jonge groep was weer in goede vorm. Afgelopen donderdag hebben zij zich een hele dag voorbereid op de onderwerpen die in de stellingen werden verwerkt. Toch is er ook een probleem: de prijzenkast die door leerlingen in elkaar is gezet, dreigt uit zijn voegen te barsten. De gewonnen beker zal eerst in de studieruimte pronken. Daarna gaan we kijken of er toch nog plaats is in de prijzenkast.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.