abonneer nu
dossiers
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Veel scholen zijn hun oorspronkelijke bestemming kwijt. Wat gebeurt er nu?
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Nijeberkoop - Thomas Azier (31) groeide op in Nijeberkoop, het kleinste ...
Langedijke – Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat jongeren...
Appelscha – In de voormalige bioscoop in het Buitencentrum van het Dre...
Appelscha-boven – Al staande voor het gebouw lijkt het nog steeds also...
Oosterwolde

Friesland wil koploper worden in duurzame ontwikkelingen

Geplaatst op donderdag 14 maart 2019 20:16
  • De deelnemers aan het rondetafelgesprek. © Gerrit Boer

pinterestmail

Oosterwolde - Waar anders dan in het Biosintrum in Oosterwolde vond donderdag een Tafelgesprek plaats van het Ondernemersbelang, met als onderwerp Duurzaam ondernemen en de Circulaire economie in Friesland.

Vertegenwoordigers van onderwijs, bedrijfsleven en overheid gingen met elkaar in gesprek over de stand van zaken rondom deze onderwerpen, die steeds meer mensen lijkt bezig te houden.

Aanwezig waren Robert-Jan Hageman (Dokkumer Vlaggen Centrale), Jan-Harmen Witzenburg (fûns skjinne fryske enerzjy), Rico van der Veen ( het Ondernemersbelang), prof. Rudy Folkersma ( NHL stenden lectoraat Circulair Plastics), Bouwe de boer ( Freonen fan Fossielvrij Fryslan), Annemieke Nienhuis ( Dokkumer Vlaggen Centrale ), Daphne Nutma ( ABN Amro ), Erwin Damberg ( Probo ), André Feddema ( Unique Lights ) en burgemeester Harry Oosterman.

Het Biosintrum is het kloppend hart van de biobased economy in de gemeente Ooststellingwerf en bestaat voor 80% uit biobased materialen. Daarmee is het 1 van de meest duurzame en innovatieve gebouwen in Europa. Dat sprak de deelnemers aan het Tafelgesprek aan en er ontstond een levendige discussie over allerlei ontwikkelingen in de provincie Friesland op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie.

Enkele conclusies: - Nog te vaak wordt er vooral op prijs ingekocht. - Ondernemers zijn onvoldoende op de hoogte van bestaande organisaties die hen op weg kunnen helpen naar verduurzaming. - Overheid, bedrijfsleven en onderwijs kunnen en moeten op het gebied van duurzaamheid nog veel beter samenwerken. - De kans om wereldwijd voorop te lopen in allerlei technische duurzame ontwikkelingen, biedt ongekende mogelijkheden. -Duurzaamheid is ook gewoon doen en daar zijn we in Friesland sterk in.

Het gevoel dat de provincie Friesland een vooraanstaande rol in de verduurzaming van onze samenleving kan spelen, is sterk aanwezig. Gewoon doen, dan kom je een eind!, zo luidde de conclusie aan Tafel. 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.