abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Regio

Gladheid door sneeuw en bevriezing komende nacht

Geplaatst op zondag 11 februari 2018 09:22
  • © BUN/ Michiel Kolle

pinterestmail

​Regio - Sneeuwbuien zullen vannacht op verschillende plaatsen gladheid veroorzaken. Daarna klaart het op en gaat het vriezen. Daardoor kan het verraderlijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Ook tijdens de ochtendspits kan lokaal wat sneeuw vallen.

Als de opkomende zon precies onder een sneeuwbui door schijnt is het zicht als je naar het oosten rijdt tijdelijk slecht. Naar verwachting zal de gladheid halverwege de ochtend verdwijnen.

Vanavond trekken winterse buien over het land. Er valt regen, hagel en soms wat natte sneeuw. Daarbij is ook kans op onweer. Tussendoor zijn er ook enkele opklaringen en geleidelijk daalt de temperatuur naar 1-2 graden. Door de dalende temperatuur zal de neerslag later in de avond over gaan in sneeuw en op de wegen kan de sneeuw steeds langer blijven liggen. Aan het begin van de nacht passeert een buiengebied en kan het vooral in het binnenland plaatselijk wit worden.
MEER OVER DIT ONDERWERP
 
Het neerslaggebied trekt naar Duitsland en daarna klaart het vanuit het westen op. De temperatuur daalt dan sterk en op verschillende plaatsen kan het spekglad worden door bevriezing. In de oostelijke helft gaat het 1-2 graden vriezen, maar ook in de Randstad kan de temperatuur net onder het vriespunt dalen.

Zonnebril op tijdens spits

Weggebruikers hebben in het westen tijdens de ochtendspits te maken met sterk wisselende condities. De vorst kan per plaats verschillen en dat maakt het inschatten van de conditie op de weg best lastig. Daarbij kunnen enkele sneeuwbuien over het land trekken. Tijdens een sneeuwbui is het zicht tijdelijk wat minder, zeker als je naar het oosten rijdt en tegelijkertijd tegen de opkomende zon in kijkt. Halverwege de ochtend stijgt de temperatuur boven het vriespunt en zal de gladheid verdwijnen.
 
Afgelopen nacht had het oosten ook al te maken met gladheid door sneeuwval. Regionaal kleurde het landschap tijdelijk wit, maar tot een sneeuwdek kwam het op veel plaatsen niet. Doordat de sneeuwval werd gevolgd door regen is de sneeuw gesmolten en is het inmiddels niet meer glad.
 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.