abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Regio

Kaasproject vmbo-leerlingen Linde College van start

Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018 12:30
  • leerlingen en docent Henry Pluim van het Linde College bij de start van het Kaasproject bij FrieslandCampina. © Lenus van der Broek

  • © Lenus van der Broek

pinterestmail

Wolvega - Maandag werd bij FrieslandCampina in Wolvega het startschot gegeven voor het Kaasproject. Dit project is voor derdejaars leerlingen van vmbo theoretisch van onder meer het Linde College.

De laatste 10 jaar loopt de interesse voor technische beroepen onder vmbo-leerlingen in Friesland terug. Met dit project wil de school leerlingen kennis laten maken met technische beroepen en de mogelijkheden in de foodsector. Naast 8 leerlingen van het Linde College, doen ook 6 andere Friese scholen mee.

Over het Kaasproject

Vanuit MBO Life Sciences uit Leeuwarden wordt de module kaas maken aangeboden. In dit project maken leerlingen kennis met alle facetten van het productieproces. Ze maken zelf kaas bij kaasboerderij De Stelp in Oldeberkoop. Bij het maken kruipen ze in de rol van procesoperator. Als de eigengemaakte kaas klaar is, nemen ze deze mee naar MBO Life Sciences in Leeuwarden. Met studenten van deze opleiding onderzoeken ze in het laboratorium de zuurtegraad, het vochtgehalte en het zoutgehalte. Zo raken de leerlingen vertrouwd hoe er wordt geleerd op het mbo. De beoordeling is ook op mbo-niveau.

Enthousiaste leerlingen

Tijdens de officiële aftrap kregen de leerlingen informatie over het project en over het productieproces van kaas binnen FrieslandCampina. Naarmate de avond vorderde, groeide het enthousiasme onder de deelnemers. Leerlingen van de verschillende scholen nemen het toch een beetje tegen elkaar op in een wedstrijd. Wie zijn de beste kaasmakers en –onderzoekers? Eind april wordt dat duidelijk. Een kaastechnoloog keurt dan samen met de leerlingen, ouders/verzorgers en genodigden de eigengemaakte kaas. Deze manier van leren smaakt vast en zeker naar meer.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.