abonneer nu
dossiers
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Veel scholen zijn hun oorspronkelijke bestemming kwijt. Wat gebeurt er nu?
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Regio

Tijdelijk stormkracht gemeten in Vlieland

Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019 08:02
  • © Foto Pixabay.com

pinterestmail

Regio - Op weerstation Vlieland werd om 7:40 uur tijdelijk stormkracht (9 Bft.) gemeten. Van een officiële storm is daarmee nog geen sprake, want dan moet de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomen op 9 Bft. De kans dat het vandaag wel tot een officiële storm komt is op de Wadden ongeveer 50%. De zwaarste windstoot werd tot dusver gemeten in Vlieland en bedroeg 93 km/uur.

In het noordelijk kustgebied blijft het tot eind van de middag stormachtig waaien (8 Bft.) en wordt tijdelijk soms stormkracht (9 Bft.) gemeten. Vanavond neemt de wind langzaam in kracht af. Aan het einde van de avond waait het landinwaarts vrij krachtig uit het noordwesten en aan zee hard uit het noorden tot noordwesten. Er trekken buien over het land met kans op hagel en een klap onweer.

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

Windstoten kunnen nog veel zwaarder uitvallen, maar worden door het tijdelijke karakter niet meegenomen bij het vaststellen van storm.

Updates over de wind: https://nieuws.weeronline.nl/8-1-2019-weeronline-live-kans-op-noordwesterstorm

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.