abonneer nu
dossiers
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Alles over de aanleg van de nieuwe N381 tussen Donkerbroek en Appelscha.
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Actueel

‘We hopen er een levendig geheel van te maken’

Geplaatst op woensdag 11 juli 2018 10:45
  • Anne van den Berg en Bart Dijkstra openen ‘t Scha in Appelscha. © Henk Vondeling

pinterestmail

Appelscha – Bart Dijkstra (31) en Anne van den Berg (27) hebben zaterdag Grandcafé ’t Scha aan de Boerestreek geopend. De jonge ondernemers zien het helemaal voor zich: ‘Het pand tussen Harry’s Bar en Oud Duinen Zathe moet een levendig geheel worden.’

Het stel heeft de binnenkant samen met de eigenaar van het pand opgeknapt. Het plafond is vernieuwd, de elektronica is vervangen en ook werden de look en de keuken aangepakt. ‘Er was veel achterstallig onderhoud’, zegt Dijkstra. Mede daarom hebben zij eerst het voor hen belangrijkste deel aangepakt. Het restaurant heeft een geheel eigentijdse uitstraling gekregen en wordt omschreven als ‘industrieel, maar wel warm’. De keuken werd daarnaast door de twee als vies bestempeld. ‘We hebben dit ook grondig aangepakt’, zegt Dijkstra. ‘Naast dat het niet hygiënisch was, leek ons de indeling niet praktisch. Daarom hebben wij een kookeiland gecreëerd.’

Op het terras staan tafels met een houten blad en groene en zwarte stoeltjes; de kleuren van het nieuwe logo. Het logo is alleen nog niet te zien. ‘We komen net uit Frankrijk, waar wij campingbeheerders waren op RCN La Bastide in de Ardèche’, zegt Van den Berg. ‘De camping met driehonderd plaatsen hadden wij vier jaar in ons beheer en daarvoor werkten wij een jaar als beheerders in de Pyreneeën. We zijn nu klaar voor een nieuw avontuur. Iets voor onszelf.’ Dijkstra begon tien jaar geleden in Frankrijk, Van den Berg zeven jaar geleden. Beiden in het recreatieteam. ‘We hebben ons in relatief korte periode opgewerkt tot beheerders en dat beviel erg goed. We zijn echter ook familiemensen. We hebben een zoon van anderhalf en keken rond in Noord-Nederland’, vertelt Dijkstra.

Zij kwamen al snel in contact met de eigenaar van het pand aan de Boerestreek. ‘Ik ben vroeger wel regelmatig op vakantie geweest in Appelscha en had er meteen zin in, net als Anne.’ Tijdens een weekje vrij, net voor de opening van de Franse camping, planden de twee een afspraak met de pandeigenaar. Ze werden erg enthousiast. ‘Net als op de camping zochten wij iets wat meer om handen had en dat heeft de horecagelegenheid. Zo blijft de bowlingbaan geopend en renoveert het stel ook de andere zalen. Het geheel zullen zij langzaam aanpakken, al is de bowlingbaan al wel voorzien van een heel nieuw systeem.

‘Onze familie en vrienden hebben allemaal hard geholpen om alles klaar te krijgen.’ De hulp konden ze wel gebruiken, omdat de overdracht van de camping nog moest plaatsvinden. ‘Ik ben hier nog maar twee weken’, zegt Dijkstra. Van den Berg kon al iets eerder terugkomen naar Nederland. Er werd relatief snel een nieuwe beheerder gevonden en alles is in goede orde overgedragen in de Ardèche. ‘En nu gaan we bouwen aan een mooie horecagelegenheid.’

‘We proberen er iets heel gezelligs van te maken’, zegt Van den Berg. ’t Scha – dat oud Hollands is voor ‘het bos’ – moet een gelegenheid worden tussen het gemakkelijke en het luxe in. ‘Een plaats waar je lekker kunt borrelen, een arrangement kunt boeken, waar mensen komen om te vergaderen in één van de zalen, een plaats waar je gewoon terug wil komen.’ Dijkstra en Van den Berg zijn daarom voornemens er een pooltafel en een tafelvoetbal te plaatsen, zodat het een levendig geheel wordt. ‘We hebben al gehoord dat iedereen ’t Scha nog de oude Hanenburcht noemt, maar daar hopen wij eindelijk eens verandering in te brengen.’ ’t Scha is nog op zoek naar personeel. Vooral om bediening en een kok staan de twee te springen.

Op de menukaart is op een enkel gerechtje niets Frans terug te vinden. Om erachter te komen welk gerecht dat is, moet het etablissement bezocht worden. ’t Scha is te vinden op Boerestreek 17 in Appelscha.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.