abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Voor verslaggever Cindy Grootenhuis is eigen haard goud waard. Ze pieker...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Actueel

Primeur: 4 Zwaluwbieren bij Woltinge

Geplaatst op donderdag 8 november 2018 18:55
  • © Henk Vondeling

pinterestmail

Appelscha – Groenteboer Daan Woltinge heeft twee primeurs te pakken. Hij is niet alleen de eerste winkel die bier van Zwaluw Bierbrouwers in Fochteloo verkoopt, hij is ook de allereerste die de nieuwste biervariant van de brouwerij in de schappen heeft. Het is een triple bier met de naam Tripel en het bevat 8,5 procent alcohol.

Het heeft een prominent plekje gekregen. Het bier staat op de toonbank en niemand kan er omheen. ‘Ik ben blij met deze nieuwe aanwinst. En helemaal met de primeur natuurlijk’, zegt Woltinge, die sinds hij de overstap maakte naar het pand aan de Van Emstweg in Appelscha, steeds meer lokale producten verkoopt. ‘Fochteloo is om de hoek, lokaler kan haast niet.’

Entreekaart

De groentezaak maakt er meteen een feestje van, want iedereen die vier flesjes koopt, krijgt er een entreekaart bij voor een rondleiding in de brouwerij van Zwaluw Bierbrouwers. ‘Dus als er acht gekocht worden, krijgt de klant twee tickets’, zegt de groenteboer.

André Hoogendoorn, de eigenaar van Zwaluw Bierbrouwers, is verheugd. ‘Ik beschik inmiddels over een mooie voorraad om de verkooppunten te kunnen blijven voorzien. Het bier slaat aan en daar ben ik erg blij mee’, vertelt Hoogendoorn. In Ooststellingwerf wordt het bier uit Fochteloo op drie andere plekken verkocht, maar dat zijn alle drie restaurants of cafés.

In 2017 lanceerde de brouwerij de eerste drie biertjes: een Fochteloër Alt, het Tsjechische Amber bier en de Wildboyz bock. Het zal niemand verbazen dat de Fochteloër Alt het populairst is in Fochteloo. Appelscha drinkt vooral het Amber bier. ‘Ik kreeg woensdag de labels voor het Tripel bier binnen, dus ze komen echt letterlijk vers van de pers.

Producten

‘Wie het 4pack haalt, kan alle varianten meenemen, maar mag ook vier van hetzelfde soort kopen. Geen probleem’, zegt Woltinge. Hij denkt tevens aan een leuke winteraanbieding door een pakket samen te stellen. Hoogendoorn: ‘Binnenkort zijn er ook glazen van Zwaluw Bierbrouwers beschikbaar met bijbehorende bierviltjes. Ook leuk voor in het pakket.’ De rondleiding in de brouwerij duurt twee uur en is inclusief een proefronde. Een reservering is te maken via www.zwaluwbierbrouwers.nl. ‘We werken tevens aan een vijfde bier. Wanneer die op de markt komt is nog onbekend.’

Groentewinkel Woltinge is te vinden op Van Emstweg 6 in Appelscha.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Nieuwe Ooststellingwerver' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.